Τριχίνωση

Τριχίνωση

Τριχινίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα σκουλήκι που βρίσκεται στα ζώα που τρώνε κρέας. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν τρώνε μαγειρεμένο χοιρινό, άλογο, αρκούδα, αλεπού, και το κρέας του θαλάσσιου ίππου. Το σκουλίκι ξεκινά τον κύκλο ζωής του στα έντερα και στη συνέχεια καταθέτει το ίδιο στους μυς, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων εκτιμούν ότι 10.000 περιπτώσεις της τριχινίασης διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ( CDC ). Με την αυστηρή νομοθεσία για την επεξεργασία κρέατος και ζωοτροφών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα πολύ λίγες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τριχινίαση, κατά μέσο όρο 40 ανά έτος.

Πως προκαλείται η Τριχινίαση;
Τριχίνωση προκαλείται από τις προνύμφες του Trichinella ringworm. Το παρασιτικό σκουλήκι βρίσκεται συχνά σε ζώα που τρώνε κρέας. Μία από τις πιο κοινές φορείς του παρασίτου είναι οι χοίροι. Η διαδικασία με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί έχει ως εξής:

* Ένα άτομο τρώει μολυσμένο κρέας που είναι μαγειρεμένο και περιέχει το παράσιτο προνύμφες.
* Παράσιτα Trichinella, όταν ζουν στο μυϊκό ιστό, να περιβληθούν σε μια προστατευτική κάψουλα που ονομάζεται κύστη. Από τη στιγμή που προσλαμβάνονται, οι χυμοί στο στομάχι σας διαλύουν την κύστη και  απελευθερώνουν τις προνύμφες.
* Οι προνύμφες εισέρχονται στο έντερο, όπου ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια και  αναπαράγονται.
* Θηλυκά σκουλήκια απελευθερώνουν προνύμφες στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μεταναστεύουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων και κινούνται εντός των μυών.
* Οι προνύμφες στη συνέχεια ενσωματώνονται εντός των μυϊκών ινών, όπου μπορούν να ζήσουν για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τα συμπτώματα της Τριχινίαση
Όταν μολυνθείτε για πρώτη φορά, θα έχετε ή δεν θα έχετε κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, εντός μιας εβδομάδας από λοίμωξη οι προνύμφες θα μπουν στον μυϊκό ιστό σας. Αυτό το στάδιο είναι όταν τα συμπτώματα είναι πιο αισθητά. Μετά την επεξεργασία, τα περισσότερα από τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, ο ήπιος πόνος και η κούραση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Η σοβαρότητα της λοίμωξης ενός ατόμου εξαρτάται από το πόσο μολυσμένο κρέας ήταν αυτό που φάγατε.

Πιθανά συμπτώματα, ενώ οι προνύμφες είναι στα έντερα:

* διάρροια
* κοιλιακές κράμπες
* κούραση
* ναυτία
* εμετός

Τα συμπτώματα μετά από προνύμφες εισέρχονται μυϊκό ιστό σας:

* μυϊκούς πόνους και πόνους
* υψηλό πυρετό
* οίδημα στα μάτια και το πρόσωπο
* ευαισθησία στο φως
* οφθαλμικές μολύνσεις
* εξανθήματα
* πονοκεφάλους
* βήχας
* κρυάδα

Πώς διαγιγνώσκεται η Τριχινίαση;
Αφού ο γιατρός πάρει πληροφορίες από εσάς σχετικά με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια εξέταση αίματος ή μια βιοψία μυός για να δείτε αν υπάρχουν προνύμφες στο σύστημά σας. Μια σοβαρή λοίμωξη με τριχίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, η οποία θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων:

* μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς)
* εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου)
* μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το μυαλό σας και το νωτιαίο μυελό)
* βρογχοπνευμονία (φλεγμονή των πνευμόνων σας και των βρόγχων)
* νεφρίτιδα (φλεγμονή των νεφρών)
* ιγμορίτιδα (φλεγμονή των κόλπων βλεννογόνους)
* πνευμονία (φλεγμονή των πνευμόνων)

Θεραπεία Τριχινίαση
Δυστυχώς, η μόλυνση από σκουλήκι στους μυς που συνοδεύει τριχινίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί. Οι γιατροί θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Η θεραπεία σας αρχίζει με τη καλύτερη πρόγνωση σας. Οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν συνήθως ένα συνδυασμό από τα ακόλουθα:

* αντι-παρασιτικά φάρμακα
* στεροειδή για να βοηθήσουν τον έλεγχο της φλεγμονής
* αναλγητικά φάρμακα για τους πόνους των μυών

Leave a Comment