Τσάι Άσπρο Κίνας

Τσάι Άσπρο Κίνας

Περιγραφή
Ένα τσάι που εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του είναι το λευκό. Ένα από τα πιο σπάνια στον κόσμο. Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του. Η πρώτη βασίζεται στο χρώμα του εκχυλίσματος του, που είναι πολύ ανοικτό, θα το χαρακτηρίζαμε ακόμη και “χλωμό”. Η δεύτερη ερμηνεία βασίζεται στο πιο σπάνιο τσάι αυτής της κατηγορίας, Silver Needles (Yin Zhen) που μαζεύεται δύο μέρες το χρόνο και αποτελείται μόνο από τα μεστωμένα τρυφερά μπουμπούκια των φύλλων, πριν ανοίξουν και είναι καλυμμένα με ένα άσπρο, σχεδόν ασημένιο, χνούδι. Έχει διακριτικό άρωμα και πολύ λεπτή χαρακτηριστική γεύση που για να εκτιμηθεί απαιτεί εξάσκησηστις χαμηλής έντασης γεύσεις.
Το λευκό τσάι δεν περνά από τη διαδικασία της ζύμωσης. Μόλις το μαζέψουν, το αφήνουν για λίγο να μαραθεί και να εξατμιστεί η φυσική του υγρασία και μετά το στεγνώνουν. Το ποσοστό των ευεργετημάτων του λευκού τσαγιού είναι αυξημένο σε σχέση με το πράσινο.
Εκτός από το Silver Needles υπάρχουν και άλλες ποιότητες λευκού τσαγιού: Pai Mu Tan, Red Peony, Kung Mee κλπ. που αποτελούνται και από μπουμπούκια φύλλων αλλά και που μαζεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη. Αυτές οι ποιότητες έχουν πιο έντονη γεύση, πιο δυνατό άρωμα και είναι προσιτές σε όλους.
Το εκχύλισμα είναι διαυγές, κιτρινωπό και πίνεται χωρίς γάλα ή ζάχαρη μετά από ένα γεύμα σαν υγιεινό χωνευτικό ή σαν ένα ελαφρύ απογευματινό ρόφημα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι διαθέτει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες αναστέλλουν την παραγωγή λιποκυττάρων, ενώ φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και σε μια σειρά άλλων παθήσεων. Η πιθανή θεραπευτική και καταπραϋντική ιδιότητα του τσαγιού είχε παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, ιδιαίτερα από τους λαούς της Ασίας. Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει τις υποθέσεις σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το λευκό τσάι είναι η πλέον «αγνή» μορφή τσαγιού και έχει αποδειχθεί πιο υγιεινό από το μαύρο και το πράσινο. Είναι το πιο σπάνιο τσάι και συλλέγεται την άνοιξη, μόνο για λίγες ημέρες, στα υψίπεδα της Κίνας.
Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι, με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, οι οποίες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.
Τα τελευταία χρόνια πληθώρα μελετών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού έδειξαν ότι αυτά αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, μελέτησε τη βιολογική επίδραση του εκχυλίσματος στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση διαταραχών συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη, συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή του φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές. Σε αρκετές μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες.
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία του. Μειώνοντας την πίεση και συντηρώντας μια σταθερή ροή αίματος, προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού.
Το λευκό τσάι, πιθανόν, να έχει θετικές επιδράσεις και στα οστά μας. Ατομα που το καταναλώνουν, καθημερινά, φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα, σε σχέση με άτομα που δεν το καταναλώνουν. Είναι, επίσης, αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας και «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότηταά του σε αντιοξειδωτικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA.
Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει επικεντρωθεί και σε μία ακόμα πιθανή θετική επίδραση του λευκού τσαγιού: την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η οποία συσχετίζεται με ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τσάι, την L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του στρες.
Το λευκό τσάι έχει σχετικά στυφή γεύση και για να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωσή του, καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγο μέλι, το οποίο, βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του τσαγιού.
Συμπερασματικά, επειδή το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών, ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τρόπος παρασκευής
Για ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό ρίχνουμε 2,5 με 3 γρ. τσάι με γεύσεις. Το αφήνουμε 1,5 έως 2 λεπτά στους 65 με 70  βαθμούς C. Το σουρώνουμε και το πίνουμε. Ο χρόνος που πρέπει να μέινει το τσάι στο νερό είναι 1,5-2 λεπτά. Πίνεται σε θερμοκρασία 65-70 °C. Η δοσολογία τσαγιού ανά λίτρο νερού είναι 12-15 γρμμάρια.

Από άρθρο της Μαρίνας Ζιώζιου

 

Leave a Comment