Βαλεριάνα

Βαλεριάνα

Περιγραφή
Η Βαλεριανα (Valeriana Officinalis) είναι αιωνόβιο φυτό της Β. Αμερικής και Ευρώπης με ροζοειδή πέταλα. ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που προσφέρουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες.

Ονομασία – Ιστορικά στοιχεία
Το όνομα “Βαλεριάνα” προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία ή δύναμη” και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή.
Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά βοτανα στην υφήλιο αφού χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια. Οι ιδιότητες της αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον Πλίνιο και το Διοσκουρίδη. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως παυσίπονο, διουρητικό, αντιβηχικό και κατά του άσθματος. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.

Χρήσιμο μέρος
Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η ρίζα του.

Συστατικά
H Βαλεριανα περιέχει πτητικά έλαια (0,5 – 2,0%), monoterpenes (0,4 – 1,4%), βαλεριανίνη, βαλερίνη, τανίνες κτλ.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Βαλεριανα χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό και χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντική είναι η επίδραση της Βαλεριανας σε περιπτώσεις αϋπνίας. Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει τως η χρήση της Βαλεριανας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος, μειώνει τη πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα ή όχι. Για το λόγο αυτό η Βαλεριανα είναι και γνωστή ως “God’s Valium”.
Η Βαλεριανα θεωρείται πως είναι αποτελεσματική σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος, η υπερένταση, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η ανησυχία. Η επίδραση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα στηρίζεται σε πολλά συστατικά, με σημαντικότερο το GABA (gamma-aminobutyric acid).
Ένα από τα θετικά στοιχεία της Βαλεριανας – σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα – είναι πως δεν παρουσιάζει αρνητική αλληλεπίδραση με το αλκοόλ. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τη προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία.

Δοσολογία
Η αποξηραμένη ρίζα πρέπει να λαμβάνεται σε ποσότητα που να μην ξεπερνάει τα 10gr. ημερησίως. Οι θεραπευτές προτείνουν την παρασκευή αφεψήματος 2-3gr τρείς φορές την ημέρα για περιπτώσεις νευρικών διαταραχών ή μία κούπα (2-3gr) μία περίπου ώρα πριν τον ύπνο σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Προφυλάξεις
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς, αλλά με διαλείμματα δύο εβδομάδων μετά από δύο ή τρεις ημέρες χρήσης.

Leave a Comment