Βανάδιο

Βανάδιο

Περιγραφή
Το Βανάδιο χρειάζεται για τον κυτταρικό μεταβολισμό και για τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή. Το βανάδιο έχει φανεί ότι έχει την ικανότητα να βελτιώνει την αξιοποίηση της ινσουλίνης, έχοντας βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Έλλειψη βαναδίου μπορεί να συνδεθεί με καρδιαγγειακή ασθένεια και ασθένεια των νεφρών, εξασθενημένη αναπαραγωγική ικανότητα και αυξημένη βρεφική θνησιμότητα. Το βανάδιο δεν απορροφάται εύκολα. Οι αθλητές χρειάζονται περισσότερο από αυτό το ιχνοστοιχείο από ό, τι οι μη αθλητές.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το βανάδιο οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στους διαβητικούς ασθενείς να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται για να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μιμείται τη δράση της ινσουλίνης όσον αφορά στην πρόσληψη γλυκόζης και αυξάνει το μεταβολισμό και τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπη, ενεργοποιεί τη σύνθεση γλυκογόνου, βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την επάρκεια της ινσουλίνης στα μυϊκά κύτταρα.
Επιπλέον το βανάδιο συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι απαραίτητο για τον κυτταρικό μεταβολισμό και το σχηματισμό των οστών, των χόνδρων και των δοντιών. ακόμη, βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πηγές βαναδίου
Το βανάδιο βρίσκεται στον άνηθο, στο ψάρι, στις ελιές, στο κρέας, στα ραπανάκια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα στοιχεία
Μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση ανάμεσα στο βανάδιο και στο χρώμιο. Αν λαμβάνετε συμπληρώματα χρωμίου και βαναδίου, να τα λαμβάνετε σε διαφορετικές ώρες. Η χρήση καπνού μειώνει την πρόσληψη βαναδίου.

Δοσολογία
Σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπλήρωμα βανάδιυ, μια ταμπλέτα των 7.5mg μέρα παρά μέρα με ή χωρίς φαγητό αρκεί.

Προφυλάξεις
Να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση και να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας ενημερώνοντας το γιατρό σας. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιοδήποτε ασύνηθες σύμπτωμα να σταματήσετε αμέσως τη λήψη και να συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηαλσμού, μη χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Leave a Comment