Βασιλικός

Βασιλικός

Περιγραφή
Ο Βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν, λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο που κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Ονομασία – Ιστορικά στοιχεία
Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία “βασιλικός” του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονομασία φυτό του πυρετού και στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό. Στην Ελλάδα είναι από τα πιο κοινά οικιακά φυτά. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως είναι καλό διουρητικό, καταπραΰνει το στομαχόπονο και το πονοκέφαλο ενώ στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού.

Χρήσιμα μέρη
Ολόκληρο το φυτό, ιδιαίτερα οι ανθισμένες κορυφές.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Επειδή έχει τονωτικές ιδιότητες ο βασιλικός χρησιμοποιείται σε ασθένειες των νεφρών, σε πνευματική υπερκόπωση και για τον φλοιό των επινεφριδίων. Για την αδύνατη μνήμη, την μελαγχολία και τους νευρικούς πόνους πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα κάθε βράδυ. Οι σπασμολυτικές του ιδιότητες μας απαλλάσουν από αγχος,νευρική αυπνία, ζαλάδα, και το βήχα του κοκκίτη. Είναι σπασμωλυτικό για κακή χώνεψη, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, και εντερικές διαταραχές. Είναι εμμηναγωγό και ανακουφίζει από τον τυμπανισμό. Η λαική μας παράδοση λέει ότι ο “αχνός” από το βράσιμο βασιλικού γιατρεύει τον πόνο στα αυτιά.

Τρόποι χρήσεις
Σαν αφέψημα, ρίχνουμε ένα κουταλάκι βασιλικό σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό. Σαν χωνευτικό και σαν έγχυμα, ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει κλωναράκια βασιλικό μαζί με τα κλαράκια και πίνουμε μαζί με ματζουράνα και τίλιο. Επίσης, 2 με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαζί με μέλι διώχνει τον πονοκέφαλο.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες, αλλά θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με μέτρο. Προσοχή γιατί το συχνό μάσημα φύλλων βασιλικού μπορεί να φέρει λήθαργο.

Leave a Comment