Ο σκέτος καφές σε μέτριες ποσότητες μπορεί στην πραγματικότητα να προλάβει τις φθορές στα δόντια, σύμφωνα με ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το είδος Coffea canephora χρησιμοποιείται σε ποσοστό 30% για την παραγωγή καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ο συγκεκριμένος καφές καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και χωρίς ζάχαρη καταστρέφει το στρώμα βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό η οδοντική πλάκα, βασική αιτία της καταστροφής των δοντιών.