Image default
Ειδήσεις - Νέα

«Χρυσό» στο ελαιόλαδο

7F7F6A5B6BAFE42A5019C6B0F789111A

Διατροφική αξία και… στο τηγάνι

Πριν ρίξουμε τις πατάτες σε ένα οποιοδήποτε λάδι στο τηγάνι, ας σκεφτούμε ποιο λάδι είναι προτιμότερο.

Οι ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση της αμερικάνικης εταιρίας χημείας Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι το ελαιόλαδο αντέχει την υψηλή θερμοκρασία του τηγανιού καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάθε λάδι έχει τις δικές του ιδιότητες όσον αφορά τη χημική του σύσταση, τις ιδιότητές του και τη διατροφική του αξία, παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν, εξαιτίας της έκθεσης του ελαίου σε υψηλές θερμοκρασίες και να οδηγήσουν στη σύσταση νέων συστατικών ακόμη και τοξικών. Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει ποιο από τα έλαια μπορεί να διατηρήσει περισσότερο την ποιότητά του σε υψηλή θερμοκρασία και μετά από επανειλημμένη χρήση.

Δοκίμασαν, λοιπόν, την αντοχή τεσσάρων ελαίων: του ελαιόλαδου, του καλαμποκέλαιου, του σογιέλαιου και του ηλιέλαιου. Τα έλαια χρησιμοποιήθηκαν δέκα φορές. Διαπίστωσαν ότι το ελαιόλαδο ήταν το πιο σταθερό όσον αφορά τη σύστασή του στους 160oC – 190oC. Λιγότερο σταθερό από όλα στο τηγάνισμα ήταν το ηλιέλαιο η διάσπαση του οποίου γινόταν στους 180oC.

Το συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι η καλύτερη επιλογή για το τηγάνι ήταν το ελαιόλαδο, επειδή διατηρεί την ποιότητα και την διατροφική του αξία.

Πηγη

Related posts

Πέντε φρούτα που μας λύνουν πέντε προβλήματα υγείας

mysite

Τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης της τροφικής δηλητηρίασης

mysite

Αποτελούν ενδείξεις άνοιας το ροχαλητό και η άπνοια ύπνου;

mysite

Τα κρίσιμα μέτωπα του 2015

mysite

Βότανα κατά του στρες

mysite

Αναβολικά και συμπληρώματα διατροφής: Κακοί σύμμαχοι

mysite

Leave a Comment