Υποθερμία

Υποθερμία

Η υποθερμία είναι η ελάττωση της θερμοκρασίας όλου του σώματος, ακόμη και κάτω από τους 35 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC.

Αίτια και κίνδυνοι
Η υποθερμία προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τους υγρούς και ψυχρούς ανέμους ή από την πολύωρη παραμονή στο νερό ή σε υποθερμαινόμενα δωμάτια. Η επικίνδυνη υποθερμία δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει σε θερμοκρασίες παγωνιάς. Τα ηλικιωμένα άτομα, για παράδειγμα, μπορεί να πάθουν υποθερμία και σε θερμοκρασίες άνω των 0oC. Η παρατεταμένη παραμονή στο ψύχος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, επειδή μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος με ή χωρίς κρυοπαγήματα.

Συμπτώματα

Συμπτώματα σε ενηλίκους

* Ο παθών παύει να έχει ρίγη, ούτε έχει «αίσθηση του κρύου»
* Υπνηλία και εξασθένηση
* Δέρμα χλωμό, μελανό ή ζωηρό ρόδινο ή πρησμένο
* Διαταραχή στην ομιλία και παραζάλη
* Απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών

Συμπτώματα σε παιδιά

* Κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πηγούνι και στα άκρα
* Απουσία κλάματος
* Αδύνατο πιπίλισμα κατά το θηλασμό

Πρώτες Βοήθειες
Η εμφάνιση οποιωνδήποτε από τα ενδεικτικά συμπτώματα, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης. Ο πάσχων θα πρέπει να μπει σε ζεστό δωμάτιο, να του αφαιρεθούν τα ρούχα και να τυλιχθεί με κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο θερμαντικό. Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, καλό είναι να πιει ένα ζεστό ρόφημα, όχι όμως οινοπνευματώδες. Επίσης αποφεύγουμε να κάνουμε μασάζ σε οποιαδήποτε περιοχή, γιατί ενισχύουμε τις πιθανότητες για καρδιακή ανακοπή. Πάντοτε όμως, πριν από οτιδήποτε, αν δεν είμαστε ειδικοί, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιον ειδικό.

Leave a Comment