Υστερόπονοι γέννας

Υστερόπονοι γέννας

Ενδείξεις Τοκετού
Το σώμα σας σχεδόν πάντα σας δίνει τις ενδείξεις που χρειάζεστε για να καταλάβετε την έναρξη του τοκετού και την εσωτερικήκ σοφία για να τις αναγνωρίσετε. Καθώς η μεγάλη μέρα πλησιάζει, μπορεί να αναρωτηθείτε πώς θα ξέρετε ότι άρχισε ο τοκετός και ποια είναι τα στάδια τοκετού. Μην ανησυχείτε. Το σώμα μιας γυναίκας σχεδόν πάντα της δίνει τις ενδείξεις που χρειάζεται και την εσωτερική σοφία για τα τις αναγνωρίσει. Ορίστε τι πρέπει να περιμένετε:

Ενδείξεις ότι ο Τοκετός θα Αρχίσει Σύντομα
Υπάρχουν δυο κύριες ενδείξεις ότι ο τοκετός σας θα αρχίσει σε μια ή δυο μέρες.

1. Ρήξη του αμνιακού σάκου. Είναι το γνωστό σπάσιμο των νερών, το γνωστότερο από τα συμπτώματα τοκετού. Η ποσότητα καθαρού αμνιακού υγρού που διαρρέει από το σάκο και ρέει μέσω του κόλπου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Για ορισμένες η ροή είναι ομαλή ενώ για άλλες το υγρό αναβλύζει. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι αυτός ο προάγγελος του τοκετού είναι ένα πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ποσοστό μικρότερο από το 25% των γυναικών. Μπορεί μάλιστα να προκύψει κατά τη διάρκεια του τοκετού και όχι πριν. Αλλά εάν επέλθει πριν τον τοκετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τοκετός να ξεκινήσει εντός των επόμενων 24 ωρών. Εάν τα νερά σας σπάσουν, ειδοποιήστε το γιατρό σας ή τη μαία σας αμέσως. Σημειώστε την ώρα που έσπασαν, το χρώμα και την ποσότητα του υγρού και εάν έχουν δυσάρεστη οσμή. Να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με όλα αυτά.

2. Εκροή βλέννας. Μια ή δυο μέρες πριν αρχίσουν οι συσπάσεις, μπορεί να παρατηρήσετε την εκροή βλέννας ροζ χρώματος ή στο χρώμα του αίματος. Αυτή η “”αποβολή”” είναι στην ουσία το κομμάτι βλέννας το οποίο έφραζε τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σημαίνει ότι αρχίζουν τα στάδια του τοκετού. Δεν την παρατηρούν όλες οι γυναίκες και σε ορισμένες, οι συσπάσεις αρχίζουν πριν την αποβολή αυτής της βλέννας. Επίσης, σημειώστε ότι η εκροή βλέννας δεν είναι ίδια με την εκροή αίματος καφέ χρώματος που μπορεί να προκύψει μετά από μια κολπική εξέταση κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού ελέγχου, η οποία δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Η Αρχή του Τοκετού: Συσπάσεις
Η μεγάλη προειδοποίηση ότι άρχισε ο τοκετός είναι οι περιοδικές συσπάσεις της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι πρώτες συσπάσεις μοιάζουν με τις κράμπες της περιόδου ή με ένα πόνο χαμηλά στη μέση και επαναλαμβάνεται ανά 20 με 30 λεπτά. Σταδιακά, ο πόνος ή οι κράμπες γίνονται πιο έντονες και διαρκούν περισσότερο. Οι συσπάσεις γίνονται συχνότερες, μέχρι που επαναλαμβάνονται κάθε τρία με πέντε λεπτά. Για να χρονομετρήσετε τις συσπάσεις σας, σημειώστε την ακριβή ώρα που ξεκίνησε η καθεμιά και τη διάρκειά της.

Ψεύτικος Τοκετός
Οι συσπάσεις είναι περιοδικές και ακολουθούν έναν προβλέψιμο ρυθμό (παραδείγματος χάρη κάθε οκτώ λεπτά). Οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και επέρχονται, παραδείγματος χάρη, κάθε 10 λεπτά, έπειτα κάθε έξι λεπτά, δυο λεπτά, οκτώ λεπτά κλπ.

Ο τοκετός σας εξελίσσεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι συσπάσεις γίνονται:

α) σταδιακά συχνότερες,
β) σταδιακά μεγαλύτερες σε διάρκεια και
γ) σταδιακά εντονότερες.

* Δεν παρατηρείται καμιά εξέλιξη με την ώρα.
* Κάθε σύσπαση γίνεται αισθητή χαμηλά στην πλάτη και μετά εκτείνεται μπροστά, στη βουβωνική χώρα.
* Οι συσπάσεις γίνονται αισθητές ως μια γενική σύσφιξη της κοιλιακής χώρας.
* Μια αλλαγή στη δραστηριότητα ή τη θέση δε θα επιβραδύνει ή σταματήσει τις συσπάσεις.
* Μια αλλαγή στη δραστηριότητα ή τη θέση μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις συσπάσεις.
* Μπορεί να εμφανιστεί βλέννα.
* Συνήθως δεν εμφανίζεται βλέννα.
* Ο αμνιακός σάκος μπορεί να σπάσει.
* Ο αμνιακός σάκος δεν θα σπάσει.
* Ο γιατρός σας ή η μαία σας θα παρατηρήσουν αλλαγές στον τράχηλό σας, όπως ωρίμανση (μαλάκυνση), εξάλειψη (λέπτυνση) ή διαστολή.
* Δε θα συμβούν αλλαγές στον τράχηλο.

Το τηλεφώνημα
Πρέπει να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι βρίσκεστε σε τοκετό. Να έχετε μαζί σας τις σημειώσεις σας όταν θα τηλεφωνήσετε, ώστε να δώσετε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματά σας. Μη φοβηθείτε να τηλεφωνήσετε οποιαδήποτε ώρα, μέρα ή νύχτα. Ο γιατρός σας ξέρει ότι ο τοκετός δεν αρχίζει πάντα τις εργάσιμες ώρες και μέρες, και έτσι γιατροί μαίες περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα. Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα τοκετού, να θυμάστε επίσης ότι δε χρειάζεται να πάτε στο μαιευτήριο αμέσως. Στην πραγματικότητα, εάν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, οι περισσότεροι γιατροί και μαίες συνιστούν να παραμείνετε στη θαλπωρή του σπιτιού σας μέχρι να αρχίσουν οι συσπάσεις να επαναλαμβάνονται κάθε πέντε λεπτά. Εάν έχετε γεννήσει ξανά, μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε στο μαιευτήριο νωρίτερα επειδή ο τοκετός μπορεί να εξελιχθεί γρηγορότερα. Η συνειδητοποίηση ότι βρίσκεστε σε τοκετό θα φέρει ανάμικτα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων έξαψης, δυσπιστίας και ανησυχίας. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμη και συγκεντρωμένη. Φροντίστε να έχετε μαζί σας το σύντροφό σας ή ένα φίλο για να σας βοηθήσει να καταγράψετε τα συμπτώματά σας, να σας κρατά συντροφιά και να σας πάει στο μαιευτήριο όταν έρθει η ώρα. Αλλά κυρίως, να είστε σίγουρη ότι μπορείτε να τα καταφέρετε: να φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο!

Leave a Comment