Image default
Βρογχικό άσθμα

Βρογχικό άσθμα

Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες). Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα,  συριγμό ( σφύριγμα της αναπνοής ή “γατάκια”) ή και με συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων.

Άλλες μορφές άσθματος είναι:

* Το άσθμα μετά από άσκηση (εμφάνιση δύσπνοιας, βήχα ή συριγμού μετά από άσκηση).
* Το επαγγελματικό άσθμα (εμφανίζεται σε επαγγέλματα με έκθεση σε σκόνη ή σε αέρια).
* Και το νυχτερινό άσθμα με  συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι:

* Οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη κλπ)
* Ουσίες που προκαλούν αλλεργία (όπως γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή κλπ)
* Ψυχολογικοί  παράγοντες (όπως η έντονη χαρά,η λύπη και το στρες)
* Περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση)
* Εργασιακοί  παράγοντες (όπως η έκθεση σε ρύπους από την εργασία μας), προκαλώντας μία ειδική μορφή άσθματος που λέγεται επαγγελματικό βρογχικό άσθμα.

Πως γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου, βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς , τα οποία θα θέσουν την υποψία του άσθματος, και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού συστήματος, όπως η σπιρομέτρηση, η ροομέτρηση, η οξυμετρία και τα διάφορα αλλεργικά tests.

Θεραπεία
Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος γίνεται με τα βρογχοδιασταλτικά ή ανακουφιστικά φάρμακα, που χορηγούνται όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και με τα προληπτικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται στα ενδιάμεσα των ασθματικών κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στην πρόληψη της επέλευσης νέων κρίσεων.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι το βρογχικό άσθμα είναι ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα, το οποίο όμως με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και την τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό Πνευμονολόγο, δεν περιορίζει τον πάσχοντα από καμία φυσιολογική δραστηριότητα, ούτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.

Γεώργιος Τασόπουλος – Πνευμονολόγος

Leave a Comment