Image default
Κτηνιατρική

Η σχέση μεταξύ των αλόγων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα

Θεραπεία υποβοηθούμενη με ιπποειδή, θεραπευτική ιππασία, ιπποθεραπεία… αυτοί είναι οι οροι που χρησιμοποιούνται για τη σωματική και ψυχολογική θεραπευτική διαδικασία στην οποία τα άλογα κατέχουν κυρίαρχο ρόλο.

Η θεραπευτική ιππασία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκατίας του 1950 στην Ευρώπη, ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Τα άτομα με σχεδόν οποιοδήποτε είδος αναπηρίας, είτε μόνιμη είτε παροδική, μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπευτική ιππασία, η οποία αποτελείται στην πραγματικότητα από οποιαδήποτε φυσική αλληλεπίδραση με τα άλογα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία καθοδηγείται από ένα άτομο ειδικά εκπαιδευμένο.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Αμερικάνικη Ένωση Ιπποθεραπείας απέδειξε ότι οι πολυδιάστατες κινήσεις του αλόγου παρέχουν στον αναβάτη με αναπηρία την ευκαιρία να εξερευνήσει τον έλεγχο και τον συντονισμό της στάσης και την κίνησης. Η ήπια και ρυθμική ιππασία κινεί το σώμα του αναβάτη με έναν τρόπο που ομοιάζει με το ανθρώπινο βάδισμα. Οι αναβάτες με κινητικά προβλήματα, συχνά παρουσιάζουν βελτίωση στην ευελιξία, την ισορροπία και τη μυϊκή δύναμη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι θετικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία από την κίνηση του αλόγου είναι εμφανή καθώς βελτιώνεται ο συντονισμός της κίνησης, ο μυϊκός τόνος, η ορθοστατική ευθυγράμμιση, η ευελιξία και η δύναμη. Βέβαια, επηρεάζονται και άλλα συστήματα εκτός από το κινητικό. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στο αναπνευστικό σύστημα, στις γνωστικές και αισθητικές λειτουργίες, στην ισορροπία και στην ομιλία των ατόμων.

Επιπλέον, είναι αναμφοσβήτητο πως η θεραπευτική ιππασία προσφέρει θετικά ψυχολογικά οφέλη. Αρχικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντί να βρίσκονται κλεισμένα σε κάποιο ιατρείο ή φυσικό κέντρο θεραπείας, περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αναπνέοντας καθαρό αέρα και ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν. Έπειτα, η αλληλεπίδραση με τα άλογα, τα οποία είναι συνήθως ευάγωγα και φιλικά προς τους ανθρώπους, δημιουργεί πληθώρα θετικών συναισθημάτων. Τέλος, είναι σίγουρο πως η αυτοεκτίμηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο του σώματος και του μυαλού τους αναπτύσσεται ιδιαίτερα όταν καταφέρνουν να ελέγχουν το σώμα και το μυαλό ενός ζώου που ζυγίζει 500-600 κιλά.

Επομένως, ανεξαρτήτως από τον όρο που θα χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την παραπάνω διαδικασία, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε άτομο με οποιαδήποτε σωματική ή διανοητική αναπηρία μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή των αλόγων στη θεραπεία και τις δραστηριότητές του.

diagnovet.gr

Related posts

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο στο πιάτο σας!!

mysite

Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα

xrysiroi.exnet

Γατοτροφές με ψάρι προκαλούν υπερθυρεοειδισμό στις γάτες

mysite

Γιατί τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών;

mysite

Δεμοδεκτική ψώρα

mysite

Alex: το μόνο ζώο που έκανε ερώτηση για τον εαυτό του

mysite