Image default
Διατροφή

Τα πιο υγιεινά και νόστιμα βότανα για να συνοδεύσουν τα φαγητά

Πλέον τα βότανα και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής έχουν γίνει επιλογή για όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τα βότανα χρησιμοποιούνταν βέβαια από την αρχαιότητα αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να αποφεύγει οτιδήποτε χημικό και απευθύνεται στη φύση που μας χαρίζει απλόχερα τα πάντα. Όταν ακούμε τη λέξη βότανα συνήθως έχουμε στο μυαλό μας κάποιο αφέψημα. Και όμως τα περισσότερα από αυτά είναι τρομερά νόστιμα όταν συνοδεύσουν κάποιο φαγητό. Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά και νόστιμα βότανα για να συνοδεύσουν τα φαγητά μας;

Έτσι με αυτό τον τρόπο έχουμε και νοστιμιά αλλά και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και την υγεία μας. Προτιμώντας τα περισσότερα από αυτά φρέσκα, καταφέρνουμε να απογειώσουμε γευστικά τα πιάτα μας αλλά και να επωφεληθούμε από τα πραγματικά θαυματουργά συστατικά της φύσης.

Ρίγανη

Ένα κατ’ εξοχήν ελληνικό βότανο, χαρακτηριστικό για την μυρωδιά και τη γεύση του. Η ρίγανη είναι αυτοφυής και συναντάται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται εκτός από την μαγειρική και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Τα κύρια συστατικά της ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο φαινόλες με πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Περιέχει επίσης κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, οι βιταμίνες C, Α, η νιασίνη (βιταμίνη Β3) και πολλά ακόμα. Ίσως ένα από τα καλύτερα βότανα πιο υγιεινά και νόστιμα για να συνοδεύσουν τα φαγητά μας. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη μαγειρική σας, προτιμήστε τη ρίγανη η οποία περιέχει έως και 20 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, από τα άλλα βότανα. Συνδυάζεται πολύ με σάλτσα ντομάτας, κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά, ενώ απογειώνει την παραδοσιακή μας χωριάτικη σαλάτα.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες, ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη, διτερπένια. Συμβάλλει δραστικά στην αποβολή βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό μας. Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό και κρατάει νέο το σώμα, το δέρμα και το μυαλό μας. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη. Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία. Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη. Μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά, πατάτες, αυγά, αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο ενώ ερευνητές λένε ότι μαρινάροντας το κρέας με δεντρολίβανο πριν ψηθεί στη σχάρα αποφεύγουμε το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο του κρέατος σε μπάρμπεκιου.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα και το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Ένα κλαδάκι μαϊντανό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή “πινελιά” στο φαγητό. Ο μαϊντανός έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αιθέρια έλαια. Έχει διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται εμμηναγωγό. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βοηθάει στην καρδιά, μειώνει την πίεση και είναι διουρητικός. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι δύο κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού, προσφέρουν περισσότερο από 150% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος, τη σωστή διαμόρφωση των οστών, και τη λειτουργία του ήπατος. Συνδυάζεται με πληθώρα φαγητών, λαχανικών, σαλατών, σε μπιφτέκια και πολλά ακόμα.

Θυμάρι

Ένα ισχυρό βότανο με ευεργετικές δράσεις και πολλά οφέλη. Η μυρωδιά του είναι τόσο όμορφη που ελκύει τις μέλισσες και έτσι παίρνουμε και το γευστικό θυμαρίσιο μέλι. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 23 είδη θυμαριού. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το θυμάρι λόγω της χρήσης του στη μαγειρική αφού είναι διάσημο σε πολλές κουζίνες και ειδικά στην μεσογειακή. Η δυνατή και ιδιαίτερη, ελαφρώς πικάντικη γεύση του, συνοδεύει εξαιρετικά φαγητά και κυρίως τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και σάλτσες, ζυμαρικά, σος για σαλάτες, βραστά και αυγά. Από τα πιο υγιεινά και νόστιμα βότανα για τα φαγητά μας, το θυμάρι θεωρείται και το βότανο με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες στη φαρμακολογία.

Το θυμάρι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης και έχει ιδιαίτερες αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Το ρόφημα του βοηθά την εντερική λειτουργία, καταπραΰνει τα φουσκώματα, βοηθάει στην καταπολέμηση της ατονίας και του άγχους και στη διάρροια και στην κολίτιδα. Είναι ένα πολύ καλό αποχρεμπτικό κυρίως σε λοιμώξεις του θώρακα. Βοηθάει στην ουλίτιδα, την τερηδόνα, την πλάκα και στην στοματική υγιεινή γενικότερα και καταπραϋνει τον πονόλαιμο και τον έντονο βήχα. Σημαντικό όφελος είναι ότι καταπολεμά την ατονία και το άγχος, την ψυχική και σωματική εξάντληση, την κατάθλιψη, είναι τονωτικό και βοηθάει στην ημικρανία. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό γιατί είναι πλουσιότατο σε βιταμίνες και μέταλλα, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά. Είναι χρήσιμο τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε χρόνιες λοιμώξεις και δρα κατά της υπέρτασης.

Φασκόμηλο

Ένα βότανο προικισμένο με άπειρες ιδιότητες και οφέλη. Όχι άδικα, το φασκόμηλο θεωρείται το βότανο της αθανασίας μιας και τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά. Άλλωστε, σύμφωνα με την ιστορία, οι Λατίνοι θεωρούσαν ότι είναι το ιερό φυτό της αθανασίας, οι Άραβες ότι θεραπεύει τα πάντα και όλοι οι λαοί το θεωρούν γενικά πολύ σημαντικό. Το φασκόμηλο είναι ένας θάμνος το οποίο συναντάμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους.

Έχει αντιβακτηριδιακές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική και αντισπασμωδική δράση. Είναι καρδιοτονωτικό, εμποδίζει την εφίδρωση, είναι χρήσιμο στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας. Επίσης βοηθά σημαντικά κατά του διαβήτη, είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας και τονώνει το νευρικό σύστημα. Ακόμη, διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α και έτσι βοηθάει στην αντιγήρανση. Είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες. Συνδυάζεται πολύ ωραία με σάλτσες ντομάτας, κοτόπουλο, ψάρι και χοιρινό κρέας.

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα είδος μέντας το οποίο χρησιμοποιείται ως αρωματικό στη μαγειρική αλλά παρουσιάζει και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι η μυρωδιά που μας ταξιδεύει σε καλοκαιρινές γεύσεις και όχι άδικα και ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά βότανα για φαγητό. Περιλαμβάνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της β-καροτίνης, της βιταμίνη C, της βιταμίνης Β6 , της ριβοφλαβίνης και της θειαμίνης.

Η κατανάλωση του δυόσμου βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου, καταπραΰνοντας από τους έντονους γαστρικούς πόνους καθώς και τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον διευκολύνεται η πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας. Δρα κυρίως ως αντισπασμωδικό, χολαγωγό και χωνευτικό, αλλά βοηθάει και κατά του κρυολογήματος. Επίσης το αιθέριο έλαιο του δυόσμου χρησιμοποιείται και εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Συνδυάζεται με πληθώρα φαγητών και γλυκών όπως κεφτέδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, λαδερά και βέβαια σε κάθε είδους σαλάτα και πίτες.

Λεβάντα

Μυρωδάτη και άκρως ευεργετική!!! Ένα βότανο που αγαπάμε πολύ κυρίως για την υπέροχη και μοναδική μυρωδιά της. Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό φυτό που καλλιεργείται στις Μεσογειακές χώρες, και είναι χρήσιμη τόσο για το αιθέριο έλαιο της όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ένα φυτό γεμάτο αιθέρια έλαια με ευεργετικές ιδιότητες. Διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, από την τροφή και τα αρώματα μέχρι τα καλλυντικά και τα φάρμακα. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Α και έχει σίδηρο και της βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στις εποχιακές αλλεργίες. Συνδυάζεται πολύ ωραία με χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, πολλά γλυκά και διάφορες συνταγές ψωμιού.

Από τα πλέον σημαντικά οφέλη της λεβάντας είναι η ιδιότητα της να ανακουφίζει το άγχος, να βελτιώνει τη διάθεση, και να βοηθάει ώστε να έχουμε καλό και ήρεμο ύπνο. Μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος, βοηθά στην πιτυρίδα, στα εκζέματα, σε ηλιακά εγκαύματα, στην ακμή, σε δερματίτιδες, στην ψώρα, σε εξανθήματα,και στην αλωπεκία. Βοηθάει στην πρόληψη από τις λοιμώξεις, είναι αντιμικροβιακή και βοηθάει σε περιπτώσεις στρεπτόκοκκου και πνευμονιόκοκκου. Είναι σπασμολυτική και αναλγητική και ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνου
tsouk.gr

Related posts

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να έχουμε ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό

adrianos.exnet

Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

alexpap

Τα τρία καθημερινά λάθη που μας παχαίνουν

alexpap

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στη μνήμη

Πόση ζάχαρη να καταναλώνουμε καθημερινά;

alexandros

Δαμάσκηνα: Τα 10 σημαντικότερα οφέλη της υγείας

alexandros