Image default
Ναρκωτικά

Τι προκαλεί η χρήση της μαριχουάνας σε ένα έμβρυο

Ο επιπολασμός της χρήσης μαριχουάνας μεταξύ των νεαρών μητέρων στην Καλιφόρνια ανέβηκε από 4,2% σε 7,1% από το 2009 έως το 2016, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

 

Μεταξύ των εγκύων εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, η χρήση μαριχουάνας ανέβηκε από 12,5% σε 21,8% και μεταξύ 18 και 24 ετών, η χρήση μαριχουάνας ανέβηκε από 9,8% σε 19%.

Η έρευνα αυτή αφορούσε γυναίκες από 18 έως 44 ετών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με μια ακόμα μελέτη που διεξήχθη και αφορούσε τις έγκυες, και η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA, διαπιστώθηκε ότι η χρήση μαριχουάνας αυξήθηκε από 2,37% το 2002 σε 3,85% το 2014.

Στην έρευνα αυτή, έλαβαν μέρος 279.457 μητέρες από 18 ετών και άνω, που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση στο σύστημα υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση της μαριχουάνας, ενώ υποβλήθηκαν και σε τοξικολογικές εξετάσεις για χρήση μαριχουάνας σε περίοδο οκτώ εβδομάδων κύησης κατά τη διάρκεια των τυπικών επισκέψεών τους για προγεννητική φροντίδα. Η παρακολούθηση των γυναικών αυτών διήρκεσε από το 2009 έως το 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της μαριχουάνας, βασισμένη σε αυτοαναφορές ή τοξικολογικά αποτελέσματα, αυξήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στις ηλικίες 24 ετών και κάτω. Για παράδειγμα, οι μητέρες ηλικίας κάτω των 18 ετών ήταν μόνο 1,4% του συνολικού δείγματος της μελέτης, αλλά 18-24 ήταν 15,8%, 25-34 ήταν 61,6% και άνω των 34 ήταν 21,2%.

Για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση μαριχουάνας αυξήθηκε από 3,4% στο 5,1% μεταξύ των γυναικών 25 έως 34 και από 2,1% στο 3,3% στις γυναίκες άνω των 34 ετών.

Η Δρ Robyn Horsager-Boehrer, καθηγήτρια και επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου William P. Clements Jr. του Τέξας ανέφερε ότι ένα πλεονέκτημα της μελέτης ήταν το γεγονός ότι οι γυναίκες όχι μόνο ανέφεραν τη χρήση μαριχουάνας αλλά επίσης εξετάστηκαν για τη μαριχουάνα και πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης σχετίζονται με την ηλικία, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση μαριχουάνας ήταν μεταξύ των εφήβων και των νέων ενήλικων. «Η μελέτη έδειξε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση μαριχουάνας μεταξύ των γυναικών 24 ετών και νεότερων από αυτή» όπως επισημαίνει και ο λόγος πιθανόν είναι, ότι η Καλιφόρνια νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας το 1996 και αυτό σημαίνει ότι οι νέοι μεγάλωσαν με την ιδέα ότι όχι μόνο δεν είναι παράνομη, αλλά χρησιμεύει και για ιατρική θεραπεία.

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν

 

«Έχω διαπιστώσει ότι οι γυναίκες χωρίζονται σε δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» δήλωσε η Δρ. Horsager-Boehrer. «Υπάρχουν αυτές που προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους όσο το δυνατόν πιο πολύ ξεκινώντας το φολικό οξύ, μειώνουν τη λήψη φαρμάκων, δεν καπνίζουν, δεν πίνουν κ.λπ» «Όμως, όπως είπε, υπάρχει και η άλλη ομάδα γυναικών, αυτές με την πιο ρεαλιστική άποψη για την εγκυμοσύνη, που ενώ γνωρίζει ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις αποφάσεις τους, όπως το να λαμβάνουν φάρμακα, τη χρήση οινοπνεύματος και το κάπνισμα, δυστυχώς αποφασίζουν να μη λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτούς τους κινδύνους».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στην υγεία του εμβρύου παραμένουν ασαφείς, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και τα αναπτυξιακά προβλήματα. Όπως λένε, πολλές από τις χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στη μαριχουάνα, γνωστές ως THC, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη, θα μπορούσαν να περάσουν από το σύστημα της μητέρας στο μωρό της.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων Γυναικολόγων συνιστά στις γυναίκες που είναι έγκυες ή σκέφτονται να μείνουν να διακόψουν τη χρήση μαριχουάνας, ακόμα και αυτή που μπορεί να λαμβάνουν για ιατρικούς λόγους και να χρησιμοποιήσουν μια εναλλακτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , δεν υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των επιδράσεων της χρήσης μαριχουάνας στα βρέφη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και του θηλασμού και ελλείψει τέτοιων δεδομένων, η χρήση μαριχουάνας δεν συνιστάται.

Μαζί με την παροχή συμβουλών κατά της χρήσης μαριχουάνας, οι γιατροί έχουν ήδη συμβουλεύσει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα παραμένει ασαφής ως προς την ποσότητα που θα μπορούσε να πίνει μία χωρίς να βλάψει το παιδί της.

Γι’ αυτό, οι γιατροί στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος ενέχει κινδύνους, όπως η πιθανότητα αποβολής, η θνησιγένεια ή ακόμα και εμφάνιση σωματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων στο μωρό.

Μάλιστα, οι κατευθυντήριες γραμμές και στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν ότι για έγκυο ή για μία κοπέλα που σκέφτεται να μείνει έγκυος, η ασφαλέστερη προσέγγιση θα ήταν να μην πίνει καθόλου αλκοόλ.

 

ΠΗΓΗ:  pronews.gr

Related posts

Καρκίνος του παγκρέατος

mysite

Ναρκωτικά συνέπειες

mysite

Ο Καναδάς νομιμοποιεί τη χρήση της μαριχουάνας

Tα ναρκωτικά του clubbing

mysite

Tα ναρκωτικά του clubbing

mysite

Τι ακριβώς συμβαίνει με το αέριο γέλιου

mysite