Ύσσωπος

Ύσσωπος

Περιγραφή
Ο Ύσσωπος (Hyssopus Officinalis) είναι ένας χαμηλός θάμνος που φθάνει τα 60 cm ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή  δίχως μίσχο και τα άνθη του είναι γαλανά σκούρα με ιώδεις στήμονες. Έχει έντονη καθαρή και γλυκιά μυρωδιά με πινελιές από άρωμα μελιού. Η υψηλή νότα του αιθερίου ελαίου του είναι καμφορούχος και στις μεσαίες του νότες, μένει σαν εντύπωση  μία χλιαρή μυρωδιά μπαχαρικού. Το χρώμα του αιθερίου ελαίου είναι κιτρινοπράσινο. Ο ύσσωπος  ανήκει στη βοτανική οικογένεια Labiatae, χειλανθή ή χειλοστέφανα. ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συστατικά στοιχεία
Τα συστατικά του στοιχεία είναι κετόνες, (pino-camphone 35-50%), τερπένια 14-24%, & φαινυλο-μεθυλο-αιθέρες 1-3%. Οι κετόνες τις οποίες παρατηρούμε να υπάρχουν ως κύριο συστατικό στη σύνθεση του υσσώπου, έχουν την ιδιότητα να προάγουν τον σχηματισμό των ιστών και να υγροποιούν τις βλεννώδεις εκκρίσεις. Θεωρούνται εξαιρετικά δραστικά συστατικά  και γιαυτό χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια τα οποία τις περιέχουν, σε μικρές ποσότητες.
Επίσης, το αιθέριο έλαιο του υσσώπου, που εξάγεται με απόσταξη από τα φύλλα  και τα άνθη του, περιέχει: φαιλανδρένιο, βορνεόλη, πινοκαμφόνη, θουγιόνη, λεμονένιο, γερανιόλη.

Ιστορικά στοιχεία
Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την πλευρίτιδα και ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για το άσθμα και τον καταρράκτη σε συνδυασμό με τον απήγανο. To όνομα του προέρχεται από το εβραϊκό Εsob και αναφέρεται συχνά στη Βίβλο.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο ύσσωπος έχει ένα ενδιαφέρον φάσμα εφαρμογών οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στην αντισπασμωδική δράση της πικρής ουσίας που περιέχει (μαρουβίνη). Το χρησιμοποιούμε για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και τη χρόνια καταρροή. Οι εφιδρωτικές ιδιότητες που έχει το κάνουν ωφέλιμο για το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως νευροτονωτικό σε καταστάσεις ανησυχίας, υστερίας και μικρής επιληψίας. Συνδυάζεται για τον βήχα και τη βρογχίτιδα με το Λευκό Μαρούβιο και το Τουσίλαγκο. Για το κοινό κρυολόγημα μπορούμε να το συνδυάσουμε με το Αγριμόνιο, τα άνθη Ζαμπούκου και τη Μέντα. Συνδυάζεται επίσης καλά με το Θυμάρι και τον Ευκάλυπτο.
Επίσης, το αιθέριο έλαιο του σε αναλογία ο,2/000 αδρανοποιεί τον βάκιλλο της φυματίωσης.  
Ακόμη, βοηθά  στην ελαχιστοποίηση των ρευματικών πόνων, ανεβάζει τη χαμηλή πίεση. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για την περιποίηση και θεραπεία των εκζεμάτων και της δερματίτιδας καθώς και για την απολύμανση πληγών. τέλος, είναι ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος καταπολεμώντας το άγχος, την υπερένταση, τη γενική ατονία, όντας εξαγνιστικό και αναζωγονητικό. Ενεργειακά, βοηθά στην ανάκτηση της τόλμης και της αποφασιστικότητας.

Παρασκευή – Δοσολογία
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.
Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα τότε παίρνουμε 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλα αποχρεμπτικά βότανα όπως η Γλυκόρριζα, η Ινούλα και ο Άνηθος. Για την βρογχίτιδα ή τα κρυολογήματα του στήθους μπορούμε να κάνουμε εντριβές διαλύοντας 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου Υσσώπου σε 20 ml αμυγδαλέλαιου.

Προφυλάξεις
Το αιθέριο έλαιο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε παιδιά, στην εγκυμοσύνη και σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από επιληψία. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ αδιάλυτο.

 


Από άρθρο της Βάνας Κοντογιάννη (εναλλακτική θεραπεύτρια)

Leave a Comment