Image default
Διατροφή

Γιατί πρέπει να βάλουμε το μπρόκολο στη διατροφή μας

Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτό αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας σε άρθρο στην ενότητα “Διατροφή και Υγεία” από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Όπως, όλα τα λαχανικά είναι φτωχό σε θερμίδες και 1 φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει περίπου 32 kcal. Το ωμό μπρόκολο αποτελείται από 90% νερό, 7% υδατάνθρακες και 3% πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου εφοδιάζει τον οργανισμό με 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες στον οργανισμό μας καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιφέρουν κορεσμό και προστατεύουν τον οργανισμό μας.

Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες, σουλφοραφάνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη.

Όλες αυτές οι ουσίες παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και έχουν ευεργετική επίδραση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το μπρόκολο αγαπάει την όραση μας. Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη,η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση μας και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού. Βάλτε το μπρόκολο στη διατροφή σας. Εκτός από μαγειρεμένο, μπορείτε να το καταναλώσετε και ωμό και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού. Προσοχή στην κατανάλωση του μπρόκολου θα πρέπει να δοθεί από άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.
Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

e-mail: info@enikos.gr
Tηλ: 210 87 88 006-007-008
Fax: 210 87 88 200

enikos.gr

Related posts

Με αυτές τις τροφές θα καταπολεμίσετε τα προβλήματα υγείας.

vasilis.exnet

Ανακαλύψτε τις παγίδες που μας παχαίνουν την περίοδο της νηστείας

alexpap

Τα τρία καθημερινά λάθη που μας παχαίνουν

alexpap

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε πέτρες στα νεφρά

alexpap

Τι προκαλεί η κατανάλωση ενεργειακών ποτών στον οργανισμό μας

mysite

Αντιμετωπίστε το εργασιακό άγχος με σωστή διατροφή

mysite