Image default
Υγεία

Κοροναϊός: Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σχετικά με την τεχνολογία mRNA που περιέχουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού. Ας δούμε τι είναι το mRNA, πώς ακριβώς λειτουργεί προκειμένου να εξουδετερώσει τον ιό και πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές μπορεί να θεωρηθεί.

Το mRNA είναι ένα μονόκλωνο μόριο που υπάρχει από τη φύση του σε όλα μας τα κύτταρα. Μεταφέρει τις οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών από τα γονίδιά μας, που βρίσκονται στον κυτταρικό πυρήνα, στο κυτόπλασμα, το κύριο σώμα των κυττάρων μας.

Τα ένζυμα στο κυτόπλασμα μεταφράζουν στη συνέχεια τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο mRNA και παράγουν πρωτεΐνες.

Ένα εμβόλιο mRNA παρέχει τις οδηγίες για την παραγωγή μιας βακτηριακής ή ιικής πρωτεΐνης στα κύτταρά μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στη συνέχεια σε αυτές τις πρωτεΐνες και αναπτύσσει τα εργαλεία για να αντιδράσει σε μελλοντικές λοιμώξεις με το παθογόνο.

Η τεχνολογία εμβολίου mRNA δεν είναι καινούργια, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν εμβόλια mRNA που είχαν έγκριση για χρήση σε ανθρώπους.

Τι είναι διαφορετικό στα εμβόλια mRNA απ’ ό,τι στα υπόλοιπα εμβόλια

Μερικά εμβόλια χρησιμοποιούν έναν ολόκληρο ιό ή βακτήριο για να διδάξουν στο σώμα μας πώς να ενισχύσει την ανοσία στο παθογόνο. Αυτά τα παθογόνα είναι αδρανοποιημένα ή εξασθενημένα. Άλλα εμβόλια χρησιμοποιούν μέρη ιών ή βακτηρίων.

Η τεχνολογία ανασυνδυασμένου εμβολίου χρησιμοποιεί ζυμομύκητα ή βακτηριακά κύτταρα για να δημιουργήσει πολλά αντίγραφα μιας συγκεκριμένης ιογενούς ή βακτηριακής πρωτεΐνης ή μερικές φορές ένα μικρό μέρος της πρωτεΐνης.

Τα εμβόλια mRNA παρακάμπτουν αυτό το βήμα. Συντίθενται χημικά χωρίς την ανάγκη κυττάρων ή παθογόνων, κάνοντας την διαδικασία παραγωγής απλούστερη. Τα εμβόλια mRNA φέρουν τις πληροφορίες που επιτρέπουν στα δικά μας κύτταρα να φτιάξουν τα ίδια τις πρωτεΐνες του παθογόνου ή τα πρωτεϊνικά θραύσματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εμβόλια mRNA φέρουν μόνο τις πληροφορίες για να κάνουν ένα μικρό μέρος ενός παθογόνου. Από αυτές τις πληροφορίες, δεν είναι δυνατόν για τα κύτταρά μας να παράγουν ολόκληρο το παθογόνο.

Και τα δύο εμβόλια mRNA Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι Pfizer / BioNTech και Moderna δεν μπορούν να προκαλέσουν Covid-19. Δεν φέρουν τις πλήρεις πληροφορίες για τα κύτταρά μας να κάνουν τον ιό SARS-CoV-2 και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Ενώ η έννοια των εμβολίων mRNA μπορεί να φαίνεται απλή, η τεχνολογία είναι μάλλον εξελιγμένη.

Ασφάλεια και σταθερότητα

Το RNA είναι ένα πολύ εύθραυστο μόριο. Η επιτυχής παροχή mRNA σε κύτταρα μέσα στο σώμα μας και η διασφάλιση ότι τα ένζυμα εντός των κυττάρων μας δεν αποικοδομούνται, είναι βασικές προκλήσεις στην ανάπτυξη εμβολίων.

Οι χημικές τροποποιήσεις κατά τη διαδικασία παρασκευής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σταθερότητα των εμβολίων mRNA.

Ο εγκλεισμός του mRNA στα λιπιδικά νανοσωματίδια είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ένα εμβόλιο μπορεί να εισέλθει επιτυχώς στα κύτταρα και να απελευθερώσει το mRNA στο κυτταρόπλασμα.

Το mRNA δεν παραμένει στα κύτταρά μας για πολύ. Μόλις περάσει τις οδηγίες του στον μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών στα κύτταρά μας, τα ένζυμα που ονομάζονται ριβονουκλεάσες (RNases) αποικοδομούν το mRNA.

Δεν είναι δυνατόν για το mRNA να κινηθεί στον πυρήνα ενός κυττάρου, καθώς δεν διαθέτει τα σήματα που θα του επέτρεπαν να εισέλθει σε αυτό το διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι το RNA δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του εμβολιασμένου κυττάρου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων γενετικών αλλαγών με εμβόλια mRNA.

Τα εμβόλια mRNA Covid-19 της Pfizer και Moderna έχουν υποβληθεί σε δοκιμές ασφάλειας σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) χορήγησε την Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) για το εμβόλιο Pfizer mRNA, αφού εξέτασε τα δεδομένα ασφαλείας από περισσότερους από 37.000 συμμετέχοντες στη δοκιμή.

«Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες, ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός», έγραψε η FDA στη δήλωσή της.

«Σημειωτέον, περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν αυτές τις παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση από ό,τι μετά την πρώτη δόση, οπότε είναι σημαντικό για τους παρόχους εμβολιασμού και τους παραλήπτες να αναμένουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες μετά από οποιαδήποτε δόση, αλλά ακόμη περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρει.

ΠΗΓΗ: http://www.medinova.gr/koronaios-pos-leitourgoun-ta-emvolia-mrna/

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – Όταν το εργασιακό άγχος καταστρέφει την ζωή μας

mysite

Οι κίνδυνοι που κρύβει η υπερβολική πρόσληψη αλατιού

adrianos.exnet

Κάτι νέο για το αλκοόλ

vetapa.exnet

Η κανέλα με τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό

victoria.exnet

Αυξημένα τα καρδιακά προβλήματα για όσους ζουν κοντά σε αεροδρόμιο

mysite

Γένους θηλυκού η χολολιθίαση στην ηλικία των 40 ετών

mysite