Image default
Διατροφή

Οι ελιές Καλαμών αναγνωρίστηκαν και επίσημα ως υπερτροφή

Η ελιά θεωρούταν από τα αρχαία χρόνια ως ένας «μαγικός» καρπός, καθώς εκτός από το λάδι τα οφέλη της στον οργανισμό είναι πολλά και αποδεδειγμένα. Η αναγνώρισή της λοιπόν ως υπερτροφή μόνο εντύπωση δεν μας προκαλεί.

Οι ελιές τύπου Καλαμών παράγονται εκτός από τη Μεσσηνία και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία και τη Φθιώτιδα. Είναι καλή πηγή βιταμινών Ε, Κ , B και Α, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και μετάλλων, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Περιέχουν επίσης φαινολικές ενώσεις, που είναι φυσικά ανιοξειδωτικά, ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, όπως αναφέρει το Medical Research Reviews, που ανέδειξε τις σπουδαίες τους ευεργετικές ιδιότητες.

Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει επίσης ότι η τακτική κατανάλωση ελιών Καλαμών μειώνει τις επιπτώσεις χρόνιων λοιμώξεων, καρδιακών νόσων και ορισμένων ειδών καρκίνου. Επιπλέον, σύμφωνα με την Παρθένα Κοτζεκίδου, καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, οι ελιές είναι και μια καλή πηγή βιοφαινολών, ένα είδος αντιοξειδωτικού που εμποδίζει τη συσσώρευση κακής χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που τις καθιστά ένα εξαιρετικό και προπάντων υγιεινό σνακ.

Πηγή:pronews.gr

Related posts

Η διατροφή που μειώνει τη συγκέντρωση και προκαλεί υπνηλία

Ανακαλείται γνωστό λάδι από τον ΕΦΕΤ

mysite

Το top 5 των τροφών που συμβάλλουν στη μακροζωία

mysite

Λευκό ή Μαύρο ψωμί

mysite

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας, αν κόψουμε τη ζάχαρη

mysite

Τι επιτρέπεται να τρώμε και τι όχι όταν έχουμε ακμή