Image default
Διατροφή Υγεία

Ποια τρόφιμα που είναι ΄΄διαιτητικά΄΄ πρέπει να αποφύγετε

Ζούμε σε μια εποχή που γίνεται μια πραγματική «πλύση εγκεφάλου» σχετικά με τα τρόφιμα που είναι χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επομένως είναι τα ενδεδειγμένα για να τα αγοράσουμε και να τα καταναλώσουμε.

Κι όμως, δεν είναι όλες αυτές οι τροφές απόλυτα ασφαλείς και επωφελείς για την υγεία μας, τόσο σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, όσο και τη συνολική μας υγεία γενικότερα.

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να «υπερκαταναλώνουν» αυτού του είδους τις τροφές, επειδή πιστεύουν ότι είναι καλές γι’ αυτούς. Ομως, παρά το γεγονός ότι οι παρασκευαστές τους έχουν καταβάλλει προσπάθειες να μειώσουν σ’ αυτές τις τροφές τις θερμίδες, εντούτοις αυτές περιέχουν πολλά πρόσθεταμ που κάθε άλλο παρά καλά είναι για την υγεία.

Διαβάστε ποιες είναι οι τέσσερις τροφές «διαίτης» που πρέπει να αποφύγετε:

Αναψυκτικά light

Αναθεωρήστε όσα πιστεύετε για τα ποτά και τα αναψυκτικά και ξεκινήστε παραλείποντας τα αναψυκτικά light ή χωρίς ζάχαρη. Ερευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Purdue δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να προκαλέσει αύξηση βάρους, ακόμη και διαβήτη. Επιλέγετε νερό ή τσάι από βότανα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να περιορίσετε την όρεξή σας, μεταξύ των γευμάτων. Επιπρόσθετα, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για νευρικές παθήσεις, ενώ μια άλλη μελέτη στο παρελθόν είχε διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η διαδικασία πίσω από την ένδειξη «τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» είναι κυριολεκτικά ακριβώς αυτό που λέει το όνομα: Το πραγματικό ποσοστό λίπους μπορεί να είναι χαμηλό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πολλά άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη. Οπως, επίσης, να περιέχουν και άλλα πρόσθετα για να καλύψουν τη γεύση και την πυκνότητα, αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την έλλειψη των λιπαρών. Ετσι, ενώ ένα προϊόν μπορεί να περιέχει μηδενικό λίπος, οι πιθανότητες να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Θα πρέπει, λοιπόν, να επικεντρώνεστε στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και όχι στην πραγματική περιεκτικότητα σε λίπος. Προσπεράστε όλα τα τρόφιμα που αντικαθιστούν το λίπος με τη ζάχαρη, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα που είναι χαμηλά σε λιπαρά. Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα όπως το άπαχο γιαούρτι μπορεί να είναι «ένοχα», γιατί ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

Μαργαρίνη

Η συζήτηση για το αν η μαργαρίνη ή το βούτυρο είναι καλύτερα για εσάς συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Οι κίνδυνοι που κρύβονται στη μαργαρίνη είναι μεγάλοι. Ακόμη και ένα κουταλάκι του γλυκού τρανς λιπαρά περισσότερα από το συνηθισμένο, μπορεί να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Η μαργαρίνη πωλείται συχνά ως καλό υποκατάστατο για το βούτυρο, αλλά τα συστατικά σε ένα μπλοκ μαργαρίνης είναι ελάχιστα υγιή. Η καλύτερη εναλλακτική λύση και για τα δύο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα φυτικό λίπος χωρίς κανένα ανθυγιεινό συστατικό.

Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί ακούγεται εξαιρετική επιλογή, αλλά αν δεν είναι φτιαγμένο από μια ποικιλία δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε αυτό που παίρνετε τελικά είναι ραφιναρισμένα άλευρα χωρίς τα αρχικά θρεπτικά συστατικά ή την ικανοποιητική για τον κορεσμό επίδραση των φυτικών ινών. Πολλά από αυτά τα ψωμιά περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (συχνά από πρόσθετα σάκχαρα) αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρους σπόρους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πολύσπορο ψωμί είναι καλύτερο από το άσπρο ψωμί, αλλά αυτό είναι λάθος. Ωστόσο, αν το πεπτικό σας σύστημα «αντέχει» τα πολύσπορα ψωμιά, τότε δεν θα πρέπει να τα στερηθείτε εντελώς. Απλώς θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο περιεχόμενο φυτικών ινών και πόσοι σπόροι υπάρχουν στο καρβέλι σας.

Για να ψωνίζετε έξυπνα και υγιεινά, διαβάστε πάντοτε τις ετικέτες σε όλες τις συσκευασμένες τροφές διατροφής για να δείτε αν τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συστατικά και θερμίδες αντικαταστάθηκαν από υγιεινά συστατικά.
πηγή

Related posts

Πιστοί στη μεσογειακή διατροφή οι Έλληνες αλλά με εμμονή στο κρέας

Η κακή όσφρηση είναι συχνή στους ηλικιωμένους ενήλικες και συνδέεται με την υψηλότερη θνησιμότητα

alexpap

 Το πράσινο τσάι ειναι ρόφημα με την αντικαρκινική δράση

alexpap

Τα νέα της Υγείας Έχετε ημικρανίες; Μην ξεχνάτε το τσεκ απ για την καρδιά

mysite

Μύθοι για τη διατροφή χωρίς γλουτένη που πρέπει να ξεχάσετε

mysite

Τα 9 ροφήματα που αντικαθιστούν επάξια τον καφέ

adrianos.exnet