Δυόσμος & Μέντα

Δυόσμος & Μέντα

Περιγραφή
Ο Δυόσμος (Menta Viridis) είναι ένα από τα πολλά φυτά που κοινώς ονομάζουμε Μέντα. Η οικογένεια των βοτάνων αυτών ονομάζεται labiatae  η γνωστή μας οικογένεια των χειλανθών. Είναι πολυετές, βαθυπράσινο, αρωματικό φυτό με βλαστούς και φύλλα πράσινα. Είναι αυτοφυόμενο στην Ελλάδα με λογχοειδή, οδοντωτά φύλλα. Τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό και εμφανίζονται τον Αύγουστο. Βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών. Είδος πασίγνωστο στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται στις αυλές και στους κήπους  και χρησιμοποιείται στο φαγητό. Όταν το πιάσουμε βγάζει ωραίο ευχάριστο άρωμα. Υπάρχει παντού σαν καλλιεργούμενο και μαζεύεται όλο το χρόνο. Μπορούμε να  τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον ξεράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.

Ιστορικά στοιχεία
Γενικά η προέλευση του βοτάνου αποτελεί μυστήριο αλλά η ύπαρξή του είναι γνωστή από πάρα-πάρα πολύ παλιά. Έχουν βρεθεί στις Αιγυπτιακές πυραμίδες αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν στην πρώτη χιλιετία π.χ. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το βότανο είχε πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και το τσάι από τον δυόσμο ήταν ένα από τα διασημότερα τσάγια σε όλη την Ανατολή. Στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι το πιο γνωστό βότανο. Το καλλιεργούσαν και το καλλιεργούν σε κήπους και σε αυλές. Το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά φαγητά. παρασκεύαζαν μύρο και οι μεγάλοι Έλληνες Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης καθώς και ο Πλίνιος αναφέρονταν πολύ συχνά στην τεράστια φαρμακευτική αξία του βοτάνου. Η χρήση του δυόσμου λοιπόν στην αρχαιότητα για την θεραπεία βασικών παθήσεων ήταν πολύ συχνή. Στην Κρήτη ακόμα και σήμερα το λένε μπάλσαμο και με βάση το ανθότυρο το χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά γλυκά.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο δυόσμος χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως καρύκευμα, αλλά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, στυπτικό και ιδανικό για τις δερματικές παθήσεις. Εκτός από τις δερματοπάθειες, χρησιμοποιείται για τους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, τη χοληστερίνη και τους κολικούς. Επίσης, βοηθάει στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και την πέψη. Επιπλέον, καταπραΰνοει τον πονοκεφάλο, τις ημικρανίες και τους νευρικούς σπασμούς. Θεωρείται αντιεμετικό και ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της κόπωσης και της εξάντλησης. Τέλος, η σκόνη από ξερά φύλλα δυόσμου θεωρείται ότι βοηθάει όταν έχουμε κάποιο απόστημα.

Τρόποι χρήσης
Για τις δερματοπάθειες φτιάξτε αφέψημα του φυτού χρησιμοποιώντας 50-100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και κάντε εξωτερικά πλύσεις.
Για τους κολικούς και τη χοληστερίνη παρασκευάστε έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιώντας 10 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
Για τους ρευματισμούς κάντε εντριβή με φρέσκα φύλλα στην πάσχουσα περιοχή.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα βότανα είναι φάρμακα κα

 

Leave a Comment