Γαϊδουράγκαθα

Γαϊδουράγκαθα

Περιγραφή
Το Γαιδουράγκαθο το συναντούμε και με τα ονόματα Κουφάγκαθο, Αγκάβατο ή Σίλυβο και η επιστημονική του ονομασία είναι (Silybum marianum – Σίλυβο το Μαριανό). Είναι ένα διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε το ύψος το 1,5μ. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σα φλέβες και λουλούδια με βυσσινί χρώμα. Το γαιδουράγκαθο είναι γνωστό βότανο για τη διατήρηση της καλής υγείας στο συκώτι και στο δέρμα χάρις στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.

Τρόποι παρασκευής
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τους σπόρους. Συλλέγουμε τις ώριμε κεφαλές του φυτού και τις αποθηκεύουμε σε ζεστό μέρος. Μετά λίγες ημέρες, τα χτυπάμε και συλλέγουμε τους σπόρους. Αυτοί περιέχουν Φλαβόνες, αιθέριο έλαιο, πικρό στοιχείο και γλίσχρασμα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τους σπόρους. Οι σπόροι περιέχουν φλαβονικά γλυκοσίδια, αιθέριο έλαιο, άλατα Μηλικού οξέος, νιτρικό κάλιο, πικρό στοιχείο και γλίσχρασμα. Η δράση των Φλαβόνων βοηθά στην καλή λειτουργία της χολής, αυξάνοντας την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Για τον λόγο αυτό μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το βότανο αυτό για οποιοδήποτε πρόβλημα συνδέεται με την χοληδόχο κύστη ή το ήπαρ (ίκτερο, ηπατίτιδα, χολολιθίαση). Θεωρείται επίσης καλό αιμοστατικό για ρινορραγία, βαριά έμμηνα και πληγές. Το γαϊδουράγκαθο αυξάνει την ροή του γάλακτος (γαλακταγωγό) και είναι απόλυτα ασφαλές να το χρησιμοποιήσουν οι μητέρες που θηλάζουν.

Τρόποι χρήσης
Ως αφέψημα βράζουμε μία κουταλιά της σούπας σπόρους σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά του τσαγιού ξηρούς σπόρους και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Για εξωτερική χρήση χρησιμοποιούμε κοπανισμένα ξεραμένα γαιδουράγκαθα ή σπόρους σε μορφή σκόνης και την βάζουμε σε πληγές ή στον ψευδάνθρακα.

Προφυλάξεις
Το γαιδουράγκαθο δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού, ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

 

Από άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα

Leave a Comment