Πλεονεκτήματα βοτάνων

01/04/2015 09:46

votana

Πάντα υπάρχει κάποιος χώρος να καλλιεργήσετε βότανα… «Σκαρώστε» λοιπόν, ελκυστικούς μίνι βοτανόκηπους σε γλάστρες του μπαλκονιού σας.

Τα βότανα αποτελούν το πιο νόστιμο συμπλήρωμα στην κουζίνα σας, ενώ έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.
Από την αρχαιότητα η χρήση των βοτάνων και των αρωματικών -στα φαγητά και στην ιατρική- ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αν μέχρι τώρα ήσασταν δύσπιστοι για τις ιδιότητές τους, τώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσετε τις αντιλήψεις σας! Προσθέστε εδώ και τώρα την πρώτη δόση στα φαγητά σας και απολαύστε τα σε υπέροχα ροφήματα, που θα καλμάρουν τα μικροπονάκια σας! Σίγουρα, η ζωή σας θα αποκτήσει τελείως διαφορετικό άρωμα και… γεύση!
ΒΑΛΣΑΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
* Ηρεμιστικό, βοηθά στη δυσπεψία και στην ελαφριά τύπου μελαγχολία.  
* Επίσης, κομπρέσα από ζεστό βάλσαμο μπορεί να βοηθήσει τη φλεγμονή της ποδάγρας (gout) ή να καταπραΰνει τον πόνο και τον κνησμό που προκαλούν τα τσιμπήματα από έντομα.
Στη μαγειρική: Μπορεί να προστεθεί στις σαλάτες.
ΔΥΟΣΜΟΣ
* Καταπολεμά τους πόνους του στομαχιού, αλλά και προβλήματα όπως σπαστική κολίτιδα ή το ευερέθιστο έντερο.
* Βοηθά στην πέψη της τροφής, γι’ αυτό και στη Μέση Ανατολή πίνεται σαν τσάι μετά τα γεύματα.
* Βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων ιδίως σε αυτούς που συνδέονται με το άγχος.
Στη μαγειρική: Ταιριάζει άψογα με το αρνί, αλλά και μες στο ταμπουλέ, το τζατζίκι και τις πατάτες.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
* Καταπολεμά  την ακμή και βοηθά στην πέψη.
* Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αποτρέπει τον τυμπανισμό των εντέρων και καταπολεμά την αϋπνία.
Στη μαγειρική: Κάνει καλό… ταίριασμα με τα πιάτα που έχουν ως κύριο συστατικό τους την ντομάτα. Στις ντοματοσαλάτες και τις σαλάτες με τόνο, αλλά και στις μελιτζάνες, τα σπαράγγια και τις αγκινάρες είναι υπέροχος. Ταιριάζει επίσης με το αρνί, το κοτόπουλο και το κουνέλι.  
ΔΑΦΝΗ
* Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη, ιδίως όσον αφορά στην αποτροπή των αερίων ή κραμπών.
* Είναι τονωτικό και βοηθά στην απορροφητικότητα των θρεπτικών ουσιών. Γι’ αυτό και συνιστάται στη διατροφή ατόμων που πέρασαν σοβαρή πάθηση ή ανορεξία.
Στη μαγειρική: Παντρεύεται άψογα με τις σούπες και με όλα τα φαγητά κατσαρόλας. Μπορείτε όμως, να την προσθέσετε επίσης σε όλα τα πιάτα με βάση τις μελιντζάνες, στα όσπρια, αλλά και στις μαρινάτες, τα ρόστα κατσαρόλας και τα κρασάτα. Επίσης είναι υπέροχη στα ψάρια φούρνου, βραστά και στις ψαρόσουπες.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ (Λασμαρί)
* Είναι τονωτικό και διεγερτικό
* Βοηθά στη μνήμη
* Είναι αντιφλεγμονικό, ενεργοποιεί τη χολή για έκκριση των χολικών οξέων (για την πέψη του λίπους)
* Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας.
Στη μαγειρική: Ταιριάζει απόλυτα με το αρνάκι, το κοτόπουλο και τα ψάρια που ψήνονται στη σχάρα. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε και στις χοιρινές κοτολέτες, στο κυνήγι και το ψητό κοτόπουλο. Το δεντρολίβανο όμως, συνδυάζεται και με τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα ρεβίθια και τις φακές.  
ΘΥΜΑΡΙ
* Βοηθά στη διάσπαση του λίπους
* Απαλύνει τους πόνους στον λαιμό (στο κρυολόγημα)
* Βοηθά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Στη μαγειρική: Πάει τέλεια με τα φαγητά κατσαρόλας και το κοτόπουλο στα κάρβουνα ή του φούρνου. Ταιριάζει όμως και με το κουνέλι, αρνί, το χοιρινό και τα ψάρια σχάρας. Μπορείτε όμως, να το προσθέσετε και στις ομελέτες σας, αλλά και στις τομάτες, τα μανιτάρια και τα λαχανικά γιαχνί.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ + ΡΙΓΑΝΗ
* Είναι αντισηπτικό, βοηθά στο άσθμα και στα βρογχικά.
* Είναι ηρεμιστικό και βοηθά να απαλλαγείτε από τις αϋπνίες.
Στη μαγειρική: Ταιριάζει τέλεια με τις πίτσες, τις σαλάτες με φέτα, τις ομελέτες, αλλά και στο κοτόπουλο, στο αρνί, στο κουνέλι και με όλα τα είδη που ψήνονται στη σχάρα. Κάνει τέλειο συνδυασμό μες στις μαρινάτες, τις σάλτσες ντομάτας και τον κιμά για κεφτέδες. Είναι υπέροχη με όλα τα ψάρια σχάρας, τις ντομάτες, τα λαχανικά γιαχνί, τα βραστά λαχανικά, τις σαλάτες και τα όσπρια γιαχνί.

Συγκομιδή και αποξήρανση
 
Τα βότανα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται όταν είναι φρέσκα, αν και μπορείτε να τα αποξηράνετε για να τα χρησιμοποιείτε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Βότανα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μαντζουράνα θέλουν να μαζέψετε πρώτα τις κορυφές και κατόπιν τα μεγάλα πλευρικά φύλλα. Οι τρόποι να τα διατηρήσετε είναι με ξήρανση στον αέρα ή κατάψυξη.
Κρεμάστε τα βλαστάρια σε αεριζόμενο χώρο για να ξεραθούν. Συνήθως η διαδικασία διαρκεί μια εβδομάδα. Βάλτε μεμονωμένα φύλλα πάνω σε μια συρμάτινη σχάρα που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα τριγύρω τους. Αν πρόκειται για μικρά φύλλα καλύψτε τη σχάρα με μουσελίνα. Μην τα ξεπλύνετε, απλά φροντίστε να είναι καθαρά από χώμα ή άμμο. Κρατήστε τα σε σκοτεινό και ζεστό μέρος για μία περίπου εβδομάδα.
Αποθηκεύστε τα μέσα σε μπουκαλάκια από σκουρόχρωμο γυαλί και όχι σε πλαστικό ή μεταλλικό υλικό που θα επηρεάσουν αρνητικά τη σύνθεσή τους. Κολλήστε μικρές ετικέτες με τα ονόματα των βοτάνων για να τα ξεχωρίζετε. Μια όμορφη ιδέα είναι να καταψύξετε ψιλοκομμένα βότανα σε παγοκύστες και να τα χρησιμοποιήσετε για διακοσμητικά παγάκια σε αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά.

 

 

Πηγή 

Leave a Reply