Πυελονεφρίτιδα

Πυελονεφρίτιδα

Τι είναι η νόσος
Η πυελονεφρίτιδα είναι η μόλυνση – φλεγμονή των νεφρών. Διακρίνεται στην Οξεία πυελονεφρίτιδα και στην Χρόνια πυελονεφρίτιδα. Η Οξεία πυελονεφρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξεία φλεγμονή του νεφρού, που προκαλείται από την είσοδο μικροβίων δια μέσου της ουρήθρας και τις ουροδόχου κύστης  προς τον ουρητήρα και το νεφρό.  Η χρόνια πυελονεφρίτιδα εμφανίζεται σε άτομα με άλλες συστηματικές νόσους π.χ. ( Σ.Δ., φαρμακευτική νεφροπάθεια, απόφραξη λόγω λίθων), και μετά από υποτροπές των μολύνσεων, οι οποίες οδηγούν στην δημιουργία ουλών οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία και ατροφία του νεφρού.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Παράγοντες που πυροδοτούν την νόσο είναι η εγκυμοσύνη, πέτρες στα νεφρά, Σ.Δ., χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού και το τραύμα.

Για την εμφάνιση της νόσου ενοχοποιούνται:

* Το Κολοβακτηρίδιο ( E. coli)
* Ο Πρωτέας
* Η κλεμψιέλα
* Η Ψευδομονάδα
* Το Εντεροβακτηρίδιο

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

* Αίσθημα καύσου ή πόνου στην ούρηση
* Συχνοουρία
* Νυχτουρία
* Δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία)
* Αίμα στα ούρα
* Δύσοσμα ούρα
* Πόνος και βάρος στην κοιλιά
* Πύον στα ούρα
* Πόνο στη βουβωνική χώρα
* Πυρετός
* Ρίγος
* Υπέρταση
* Ναυτία
* Έμετος

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Συνήθως η διάγνωση τίθεται από την αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Αιματολογικές εξετάσεις  (Απαραίτητη είναι η γενική αίματος). Το υπερηχογράφημα συμβάλει στον αποκλεισμό της απόφραξης του νεφρού. Σπάνια απαιτείται αξονική τομογραφία

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση: αμινογλυκοσίδες, αμπικιλλίνη, κινολόνες για 10 ημέρες, είναι η θεραπεία εκλογής. Στην χρόνια πυελονεφρίτιδα η θεραπεία είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αρθεί ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας π.χ. η απόφραξη στους ενήλικες και η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση στα παιδιά. Αμέσως μετά θα χρειασθεί μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών.

Αρχοντάκης Αθανάσιος – Ουρολόγος

Leave a Comment