Image default
Διατροφή

Tα superfoods που μας περιμένουν στη λαϊκή!

  Με τον όρο «υπερτροφές» (superfoods) εννοούμε συχνά εισαγόμενες, ‘θαυματουργές’ τροφές που συγκεντρώνουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Καλά είναι τα goji berries, και τα acai berries, αλλά αν κάνετε μια βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας θα ανακαλύψετε τοπικά, ελληνικά προϊόντα ισάξιας ή και ανώτερης διατροφικής αξίας, που δεν θα έχουν αφήσει και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των εξωτικών.

  Παραθέτουμε για έξι υποτιμημένες υπερτροφές που παράγονται στα ανοιξιάτικα μποστάνια της πατρίδας μας:

  • Αγκινάρες
  • Οι αγκινάρες είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και φυτοχημικά συστατικά που ωφελούν ιδιαιτέρως το συκώτι. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει μόλις 25 θερμίδες, καθόλου λίπος, 170 ml κάλιο και είναι μια καλή πηγή Βιταμίνης C, μαγνησίου και φυτικών ινών. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε ‘α λα πολίτα’ με καρότα, πατάτες, λεμόνι και άνηθο.

  • Αβοκάντο
  • Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη και περιορίζουν τους κινδύνους καρδιοπαθειών. Περιέχουν περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα και είναι πλούσια σε βιταμίνες K, B, C, και E. Ένα αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών και τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή να φτιάξετε νόστιμο γκουακαμόλε.

  • Παντζάρια
  • Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βεταΐνη, β-κυανίνη και περιέχουν επίσης κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και σίδηρο. Τα χόρτα των παντζαριών παρέχουν μια καλή δόση λουτεΐνης, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μάτια από την ωχρά κηλίδα και τον καταρράκτη. Ο χυμός του παντζαριού προσφέρει καλύτερη αντοχή στους αθλητές και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Φτιάξτε σαλάτα με παντζάρια ή ακόμα και κέικ με παντζάρι.

  • Φάβα
  • Η φάβα περιέχει ντοπαμίνη, ένα αμινοξύ που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη, την ενέργεια, αλλά και τη λίμπιντο. Είναι ακόμα πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και φυτικών ινών, ενώ περιέχει τις βιταμίνες C και Α και κάλιο. Βράστε φάβα, προσθέστε λάδι και χοντροκομμένο κρεμμύδι για ένα θρεπτικό συνοδευτικό του γεύματός σας.

  • Φρέσκα αρτυματικά φυτά
  • Τα αρτυματικά βότανα δίνουν νοστιμιά στο πιάτο, αλλά είναι και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Ειδικά η ρίγανη έχει 42 φορές πιο μεγάλη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές από τις πατάτες, 12 φορές από τα πορτοκάλια και 4 φορές από τα βατόμουρα. Η ρίγανη είναι απαραίτητο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα. Αντίστοιχη δράση έχει ο άνηθος, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και ο δυόσμος.

  • Φράουλες
  • Οι φράουλες περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Είναι μεταξύ των κορυφαίων 20 φρούτων σε αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν μια καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Οκτώ φράουλες παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Καλύτερα καταναλώστε τις σκέτες ή σε σαλάτες.

healthynews.gr

Related posts

Ο διατροφικός θησαυρός της Ελλάδας

mysite

7 λόγοι να βάλετε το ψάρι στη διατροφή σας

Οι διατροφικές διαφορές στους υδατάνθρακες και τα οφέλη για τον οργανισμό μας

adrianos.exnet

Ποιος χυμός καίει το λίπος μετά από κάθε γεύμα

mysite

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας αν καταναλώνουμε κάθε μέρα αυγά

mysite

Αντιοξειδωτικές τροφές πού πρέπει να προσθέσετε στην διατροφή σας

alexpap