Τράχωμα

Τράχωμα

Τράχωμα είναι η κύρια αιτία του κόσμου που μπορούν να προληφθούν τύφλωση και τη δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά από καταρράκτη. Τύφλωση από τράχωμα συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια επαναλαμβανόμενης λοίμωξης με τον μικροοργανισμό, Chlamydia trachomatis. Αυτή η διαδικασία της λοίμωξης και επαναμόλυνση αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να συνεχίσει μέχρι την ενηλικίωσή τους, αν ο κύκλος δεν έχει σπάσει. Επαναλαμβανόμενες μολύβδου μόλυνση και φλεγμονή σε ουλές του επιπεφυκότα, η οποία μπορεί τελικά να αναγκάσει το βλέφαρο να γυρίσει προς τα μέσα. Καθώς το βλέφαρο στρέφεται προς τα μέσα, βλεφαρίδες αρχίζουν να χαράξει το κερατοειδή (τριχίαση). Εκτός από την Chlamydia trachomatis, άλλους οργανισμούς μιας βακτηριακής ή μυκητιακής φύσης μπορεί επίσης να είναι παρόντες.

Ο ερεθισμός και η επιδείνωση του κερατοειδούς οδηγεί σε αδιαφάνεια του κερατοειδούς που περιορίζουν την όραση. Σε hyperendemic κοινότητες, απώλεια όρασης και τύφλωση μπορεί να συμβεί σε σχετικά νέους ενήλικες. Οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές το ποσοστό των προηγμένων τράχωμα και τύφλωση από τους άνδρες, διότι οι γιαγιάδες ως μητέρες, αδελφές και τα μεγαλύτερα που νοιάζονται για τα παιδιά (η κύρια πηγή της ενεργού λοίμωξης τράχωμα), είναι υπερβολικά και συνεχώς εκτεθειμένα στο βακτήριο. Crowded συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη επαρκών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και την επαφή με τα μάτια αναζητούν και μύγες μύγα-τόπους αναπαραγωγής κοντά στα σπίτια είναι μερικά από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για τράχωμα. Τράχωμα είναι ένας δείκτης της δημόσιας υγείας και θέματα υγείας της κοινότητας, καθώς και ένα μονοπάτι με τύφλωση για πολλά άτομα.

Πώς μεταδίδεται τράχωμα και οι οποίοι είναι σε κίνδυνο για τράχωμα;
Τράχωμα μεταδίδεται πρόσωπο-με-πρόσωπο με οφθαλμική και αναπνευστικές εκκρίσεις. Είναι συχνά περνάει από παιδί σε παιδί και από παιδί-σε-μητέρα μέσα στην οικογένεια. Η μόλυνση συνήθως πρώτα εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, αλλά οι άνθρωποι δεν έγιναν τυφλοί μέχρι να είναι ενήλικες. Η νόσος εξελίσσεται σε διάστημα χρόνου, μέχρι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις να προκαλέσουν ουλές στο εσωτερικό του βλεφάρου. Οι βλεφαρίδες τελικά γυρίζουν μέσα και αυτό προκαλεί τριβή στον κερατοειδή (το κάλυμμα πάνω από το μαθητή και ίριδα). Ο κερατοειδής αποκτά σημάδια, που οδηγούν σε σοβαρή απώλεια της όρασης και τελικά την τύφλωση, κυρίως σε ενήλικες γυναίκες. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό ενδημικές περιοχές έχουν παιδιά και των δύο φύλων, ηλικίας μόλις εννέα ή δέκα ετών, είναι γνωστό ότι απαιτούν χειρουργική επέμβαση τριχίαση. Ενώ τράχωμα έχει μια αρχαία ιστορία και έχει υπάρξει ως πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ), δεν είναι πλέον μια εκτυφλωτική πρόβλημα, εκτός από τις χώρες που βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε τμήματα της Ασίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τράχωμα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι σύμβουλοί του συνιστάται η χρήση στον τομέα του απλοποιημένου συστήματος ταξινόμησης τράχωμα. Όταν ένα παιδί ζει σε ένα τράχωμα περιοχή όπου ενδημεί καταγγέλλει δακρύρροια, παχιές εκκρίσεις, ερεθισμό και πόνο, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί εάν το παιδί έχει τράχωμα. Το βλέφαρο έχει γυρίσει και ο ταρσού επιπεφυκότα εξετάζονται για TF, TI και TS. Το καπάκι ίδια εξεταστεί για in-στροφή βλεφαρίδες (ΤΤ) στις συνήθεις και ασυνήθιστες τομείς. Τέλος, ο κερατοειδής εξετάζεται για το CO:

TF: τραχωματικός Φλεγμονή-Follicular. Η παρουσία των πέντε (5) ή περισσότερα ωοθυλάκια (ωοθυλάκια είναι μικρά, στρογγυλά, υπόλευκες οιδήματα ή τελείες) ορατά στο άνω ταρσού επιπεφυκότα.

TI:
τραχωματικός Φλεγμονή-Έντονη. Οι έντονες φλεγμονώδεις πάχυνση του ταρσού επιπεφυκότα που συσκοτίζει περισσότερο από το ήμισυ των κανονικών βαθύ ταρσού σκάφη.


TS:
τραχωματικός ουλές. Η παρουσία της ουλής στο ταρσού επιπεφυκότα


ΤΤ:
τραχωματικός Trichiasis. Τουλάχιστον μία βλεφαρίδα τρίβει στο βολβό του ματιού.

Κολοράντο: θολερότητα του κερατοειδούς χιτώνα. Εύκολα ορατός θολερότητα του κερατοειδούς χιτώνα πάνω από το μαθητή.

Η παρουσία αυτών των σημάτων υποδεικνύει ενεργό και / ή χρόνια τραχώματος.

Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη και τον έλεγχο της τράχωμα και την εξάλειψη του ως αιτία τύφλωσης;
Τράχωμα είναι μια ασθένεια των περιθωριοποιημένων πληθυσμών που ζουν σε περιοχές με περιορισμένους πόρους και που έχουν ανάγκη από μια καλή παροχή νερού κοντά στο σπίτι τους, καθώς και την ορθή, καλά διατηρημένες εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση και η ευημερία μιας οικονομικής κοινότητας αυξάνεται, μειώνεται τράχωμα. Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ, μαζί με μια συμμαχία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, Συμμαχία για την Παγκόσμια Εξάλειψη της τράχωμα από το έτος 2020 (GET 2020? Πρόληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της τύφλωσης και κώφωσης) Έχει υιοθετήσει το “SAFE” στρατηγική για την καταπολέμηση της τράχωμα. Τα τέσσερα συστατικά της στρατηγικής περιλαμβάνουν:

S urgery – να διορθώσει νόσο τελικού σταδίου,
A ntibiotic μεταχείριση – τετρακυκλίνης οφθαλμικής αλοιφής, Zithromax ® (αζιθρομυκίνη), κλπ.
F acial καθαριότητα – συχνό πλύσιμο προσώπου
E  nviroment  – βελτιωμένη παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής

Ποια θεραπεία είναι διαθέσιμη για τράχωμα;
Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η βελτίωση της ποιότητας ζωής θα διακόψει τη δυναμική μετάδοση και θα περιορίσει αυτή την ασθένεια. Η στρατηγική SAFE έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της απόκτησης τραχώματος και ως εκ τούτου να οδηγήσει στη “θεραπεία”.

Leave a Comment