Image default
Διατροφή Υγεία

Αυτές οι τροφές προκαλούν πόνο στο παχύ έντερο

Με εξαίρεση την περίπτωση που έχει πάθει κάποιος τροφική δηλητηρίαση, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που να προκαλούν πόνο στο παχύ έντερο σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Αν, όμως, υπάρχει μια κατάσταση, όπως κολίτιδα, εκκολπωματίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν πόνο του παχέος εντέρου.

Εκτός από την απαραίτητη επίσκεψη στο γιατρό ή την ιατρική περίθαλψη, μια διατροφή που θα περιορίσει στο ελάχιστο αυτές τις τροφές, θα βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

Εννοείται ότι πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές στη ζωή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Οι φυτικές ίνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του πόνου του παχέος εντέρου διότι βοηθούν τα έντερά σας να λειτουργούν σωστά. Επίσης, μαλακώνουν και διευκολύνουν την απελευθέρωση των κοπράνων μέσω του πεπτικού συστήματος. Επειδή τα επεξεργασμένα δημητριακά χάνουν ίνες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε πόνο του παχέος εντέρου και συναφή θέματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Οπως συμβαίνει με τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι έχουν μια δραματική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, τα επεξεργασμένα δημητριακά μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή. Το Πανεπιστήμιο του Maryland συνιστά την αποφυγή των εξευγενισμένων τροφών, όπως το άσπρο ψωμί, για τη βελτίωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των συμπτωμάτων της κολίτιδας. Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την βρώμη, το καστανό ρύζι, την κινόα και το ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές επιδεινώνουν τον πόνο του παχέος εντέρου που σχετίζεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζει κανείς διάρροια, η οποία προκαλείται από φλεγμονή, ή αν ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, οι φακές, το μπρόκολο και τα μήλα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων διάρροιας. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά πηγές φυτικών ινών στη διατροφή σας για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Αν τα λαχανικά επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, τότε προτιμήστε να τα μαγειρεύετε στον ατμό ή να τα ψήνετε, αντί να τα καταναλώνετε ωμά.

Λιπαρά κρέατα και προϊόντα γάλακτος

Τα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κύριες πηγές κορεσμένου λίπους, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στον πόνο του παχέος εντέρου προκαλώντας φλεγμονή. Η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η προτίμηση σε πιο λιτά τρόφιμα για την πρόσληψη πρωτεΐνης, όπως είναι τα ψάρια, μπορούν να ανακουφίσει από τον πόνο και άλλα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα, ο περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου της κολίτιδας και στη μείωση της διάρροιας. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα είναι το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα και το τυρί τσένταρ.

Τηγανητά και εμπορικά ψημένα προϊόντα

Τα τηγανητά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και οι τηγανητές πατάτες, και τα ψημένα προϊόντα του εμπορίου όπως η κρούστα πιτών, η ζύμη πίτσας και τα μπισκότα, περιέχουν συνήθως τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο του παχέος εντέρου, που σχετίζεται με τη φλεγμονή.

Αποφύγετε αυτού του είδους τις τροφές. Οι τηγανητές τροφές, συμβάλλουν, επίσης, στην αύξηση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας, έτσι ώστε ακόμη και αν ένα τρόφιμο, όπως η μοτσαρέλα ή οι λουκουμάδες δεν περιέχει υδρογονωμένα, καλό είναι να το περιορίσετε ή να το αποφύγετε ολοκληρωτικά.

Πικάντικα τρόφιμα, καφεΐνη και αλκοόλ

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της κολίτιδας. Αν τα πικάντικα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, αποφύγετε πιάτα, όπως το πικάντικο κάρυ, τα μεξικάνικα πιάτα, τη σάλτσα και την καυτερή πιπεριά. Τα καρυκεύματα τροφών όπως ο κουρκουμάς, θα μπορούσαν να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Η καφεΐνη και το αλκοόλ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πόνο που σχετίζεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κολίτιδα. Σε αντίθετη περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες

Εάν έχετε δυσανεξία σε κάποια τροφή, το πεπτικό σας σύστημα αντιδρά άσχημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, φούσκωμα και αέρια. Οταν είστε αλλεργικοί, στην κατανάλωση κάποιου φαγητού, μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Η λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα της αγελάδας, είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για τέτοιου είδους προβλήματα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το τσάι, τα φιστίκια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα στρακοειδή. Μπορεί, επίσης, να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Για να προσδιορίσετε αν έχετε μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας.
πηγή

Related posts

Πως μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου

mysite

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό άγχος για την αύξηση της περιμέτρου της μέσης

alexpap

30 παιδιά στην εντατική με Ιλαρά

mysite

Το αρχαιότερο φυτό της φύσης που γιατρεύει τα πάντα

mysite

6 πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγετε πριν πάτε για ύπνο

mysite

Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού