Image default
Διατροφή

Μήπως γερνάει το δέρμα από τη διατροφή σας;

Κακής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρανς λιπαρά, προκαλούν φλεγμονή και η γήρανση είναι ουσιαστικά μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση. Μπορεί να φαίνεστε μεγαλύτεροι επειδή δεν τρέφεστε σωστά; Βεβαίως και μπορείτε!

Για παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει στη διατροφή του πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα προϊόντα φούρνου, μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο του δέρματός του, αυτό δηλαδή το στοιχείο που κρατάει το δέρμα ελαστικό και το βοηθά να αντιστέκεται στις ρυτίδες.

Επιπλέον, αυτά τα συστατικά που ονομάζονται φλεγμονώδη Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs), μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την γενική σας υγεία, καθώς είναι συνδεδεμένα με ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Αντίθετα, άλλες τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για το δέρμα σας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι πρέπει να περικόψετε και τι πρέπει να βάλετε σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή σας:

Τροφές που πρέπει να περιορίσετε

1. Πατατάκια και τηγανητές πατάτες. Ο,τι είναι τηγανισμένο σε λάδι μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Ειδικά αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL («κακή» χοληστερόλη) και να χαμηλώσουν τα επίπεδα της HDL («καλή» χοληστερόλη). Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε τα «μερικώς υδρογονωμένα έλαια».

2. Λουκουμάδες και σακχαρούχα γλυκά. Είναι γεμάτα με ζάχαρη, η οποία συνδέεται με τη φλεγμονή. Και παράγουν τα AGEs που προκαλούν τις ρυτίδες του δέρματος.

3. Χοτ-ντογκ, μπέικον και πεπερόνι. Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθως υψηλά σε κορεσμένα λίπη και περιέχουν νιτρικά άλατα. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

4. Τα λιπαρά κρέατα. Το «κλειδί» για το κρέας είναι η λέξη «άπαχο». Το ψαρονέφρι συνήθως είναι πιο λιτό. Ψάξτε για βοδινό κρέας που να είναι τουλάχιστον κατά 95% άπαχο. Το στήθος κοτόπουλο και το στήθος γαλοπούλα είναι δύο πολύ καλές επιλογές άπαχου κρέατος.

5. Αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι καλή για την καρδιά σας, αλλά η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία γήρανσης. Μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες ημερησίως.

Τροφές που πρέπει να προτιμήσετε

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, τι πιο φυσικό από το να προτιμήσουμε τη μεσογειακή διατροφή. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας βοηθήσουν να βρείτε τον καλύτερο εαυτό σας.

Φάτε τις τροφές όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Αντί για σάλτσα ντομάτας φάτε την ντομάτα, αντί για χυμό μήλου, προτιμήστε να φάτε ολόκληρο το μήλο, ακόμα και με την φλούδα του.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τις πέντε τροφές που αποτελούν παράδειγμα του είδους των τροφών που πρέπει να προτιμάτε:

1. Μαρούλι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που περιορίζουν την φλεγμονή. Δοκιμάστε, επίσης, μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, κάρδαμο και αντίδια.

2. Ντομάτες. Είναι πλούσιες στο θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται λυκοπένιο . Το ίδιο ισχύει και για το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, τα σπαράγγια και το κόκκινο λάχανο.

3. Σολομός. Σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Ο τόνος είναι μια άλλη πολύ καλή επιλογή.

4. Φακές και φασόλια. Καλές πηγές πρωτεΐνης, «φορτωμένες» με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε μαύρα φασόλια, φάβα και ρεβίθια. Το δέρμα ουσιαστικά αποτελείται από πρωτεΐνες, οπότε αν δεν έχετε αρκετές υγιείς πρωτεΐνες στη διατροφή σας, θα φαίνεται στο δέρμα σας.

5. Αλεύρι βρώμης. Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καφέ ρύζι, βοηθούν να αποφύγετε τη φλεγμονή. Εχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη, που είναι σημαντικές για το δέρμα. Αν δεν παίρνετε αρκετές απ’ αυτές τις βιταμίνες το δέρμα σας μπορεί να αποκτήσει εξανθήματα και να γίνει φολιδωτό.

Βάλτε όσο περισσότερες μπορείτε από αυτές τις τροφές στη διατροφή σας. Αν τις καταναλώνετε σε τακτική βάση, το σώμα σας θα είναι σε θέση να παράγει νέα υγιή κύτταρα του δέρματος και θα έχετε για πολλά χρόνια νεανική όψη.
πηγή

Related posts

Σύκο: Η απόλυτη υπερτροφή

mysite

Το κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλέσει έως και 9 θανατηφόρες ασθένειες

mysite

Τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρει ο χαλβάς στον οργανισμό

victoria.exnet

Το μυστικό για τα καρύδια

mysite

Οι σαρδέλες βοηθούν στην επίτευξη της απώλειας βάρους και της υγείας

alexpap

Τι προσφέρουν τα αμύγδαλα στον οργανισμό μας

victoria.exnet