Image default
Υγεία

Μυστικό του Αμαζονίου στη μάχη ενάντια νευρολογικών διαταραχών

Μυστικό του Αμαζονίου στη μάχη ενάντια νευρολογικών διαταραχών

Ένα από τα μυστικά των φυλών του Αμαζονίου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, σύμφωνα με συμπεράσματα από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Πρόκειται για το τσάι Αγιαγουάσκα (Ayahuasca) το οποίο παρασκευάζεται με τον συνδυασμό του δυσεύρετου αμπελιού ayahuasca (Banisteriopsis caapi) και των θάμνων chacruna (Psychotria viridis) που περιέχουν ουσίες ευεργετικές για το νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, ένα από τα βασικά συστατικά του τσαγιού, που χρησιμοποιείται σε σαμανικές τελετές, η διμεθυλτρυπταμίνη (DMT), συμβάλλει στην νευρογένεση, καθώς και στον σχηματισμό άλλων νευροκυττάρων, όπως τα αστρογλοιακά κύτταρα ή αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα.

Μπορεί για τους δυτικούς επιστήμονες οι ιδιότητες του συγκεκριμένου τσαγιού να είναι υπό διερεύνηση στα εργαστήρια, όμως για τους γηγενείς λαούς του Αμαζονίου οι ψυχοτρόπες ουσίες τους είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέρος της πνευματικότητας, των θρησκευτικών πρακτικών τους και της κουλτούρας τους γενικότερα.

Όπως εξήγησε ο Δρ José Ángel Morales, ερευνητής στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κομπτου Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε και του Ερευνητικού Κέντρου CIBERNED, τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η ουσία του τσαγιού πολλαπλασίασε τη γνωστική του ικανότητα. «Αυτή η δυνατότητα μετασχηματισμού της εγκεφαλικής πλαστικότητας υποδεικνύει δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες για ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων».

Πώς δρα όμως η παραισθησιογόνος ουσία του τσαγιού Αγιαγουάσκα;

Όπως εξήγησε ο Δρ Morales, η διμεθυλτρυπταμίνη συνδέεται με έναν σεροτονινεργικό υποδοχέα τύπου 2Α, ο οποίος ενισχύει την παραισθησιογόνο δράση του τσαγιού. Στη μελέτη, υπήρξε αλλαγή αυτού του υποδοχέα σε sigma υποδοχέα που δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας έτσι τη χορήγησή τους για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς.

Στις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, τα συμπτώματα προκύπτουν από τον θάνατο ορισμένων τύπων νευρώνων και, μολονότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αναγεννά νευρωνικά κύτταρα, δεν είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση.

«Η διμεθυλτρυπταμίνη μπορεί να ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα του νευρικού συστήματος και την ικανότητα του οργανισμού να σχηματίζει νευρώνες ώστε να αποκαθιστά τις απώλειες που σχετίζονται με τις νόσους» κατέληξε ο Δρ Μοράλες.

Τα ευρήματα της τετραετούς μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Translational Psychiatry».

ΠΗΓΗ: https://www.therapies.gr

Related posts

Πως η ψωρίαση συνδέεται με την κατάθλιψη

mysite

Αυτά είναι τα συστατικά που περιέχει η Nutella

mysite

Υπέρταση: ζυμωμένα τρόφιμα που ρυθμίζουν την πίεση

alexandros

Οστεοαρθρίτιδα: Διαβάστε ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της

alexpap

5 συνήθειες που χαρίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ζωής

alexpap

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η απαραίτητη βιταμίνη D για τον οργανισμό

mysite