Image default
Διατροφή

Προβιοτική διατροφή: τι είναι;

Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί για την προβιοτική διατροφή, επειδή είναι πολλές οι εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα που βοηθούν τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν και να ευεργετηθούν από τα οφέλη της.

Ωστόσο, ο πιο ρεαλιστικός ορισμός της είναι πως πρόκειται για μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση πολλών προβιοτικών τροφών. Αυτά δεν χρειάζεται να αγοραστούν ως μέρος ενός ειδικού σχεδίου διατροφής. Εξάλλου, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αφού η προβιοτική διατροφή είναι επί της ουσίας υπό συνεχή επανεξέταση, καθώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές και παρεμφερείς καταστάσεις.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που μερικές φορές έχουν χαρακτηριστεί ως «καλά βακτήρια». Ζουν σε μέρη όπως το έντερο, βοηθώντας στην πέψη των τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι τρώνε τακτικά ορισμένες προβιοτικές τροφές. Η πιο γνωστή απ’ αυτές είναι το γιαούρτι, που συνήθως περιέχει «ζωντανές καλλιέργειες» και δημιουργείται με ζύμωση. Αλλες τροφές που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία είναι το λάχανο, τα τουρσιά, η σόγια, καθώς και ορισμένα τυριά. Στη λίστα θα μπορούσε δυνητικά να τοποθετηθεί και το μέλι που είναι ένα προϊόν που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αναπτύξει τα δικά του καλά βακτήρια.

Σε γενικές γραμμές, όσοι υποστηρίζουν μια προβιοτική διατροφή προτείνουν την αύξηση της πρόσληψης αυτών των προβιοτικών τροφών λόγω του ότι περιέχουν καλά βακτήρια. Δεν καθορίζεται ακριβώς πόση πρέπει να είναι αυτή η αύξηση κατανάλωσης, αλλά συνιστάται να προσθέτει κανείς στη διατροφή του ένα γιαούρτι την ημέρα και να απολαμβάνει πιο συχνά το λάχανο. Μερικές φορές οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από προβιοτικές τροφές, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Αλλωστε, σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε κανείς να στερηθεί ολοκληρωτικά ορισμένα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε άλλες τροφές που κρίνονται απαραίτητες για τον οργανισμό.

Καλύτερη λύση είναι να προσθέσει κανείς τα προβιοτικά στη διατροφή του ως συμπλήρωμα, δίπλα στις άλλες τροφές που καταναλώνει. Τότε θα είναι βέβαιο πως θα πάρει τα οφέλη τους χωρίς να στερηθεί τα οφέλη και των υπόλοιπων τροφών.

Ο λόγος που η προβιοτική διατροφή, είτε ακολουθείται σε περιορισμένο επίπεδο, είτε ακολουθείται ολοκληρωτικά, είναι τόσο ελκυστική, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για την ευεργετική φύση των καλών βακτηρίων.

Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε με εντερικές δυσκολίες όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn μπορεί να βρει όφελος στην ύπαρξη περισσότερων προβιοτικών στον οργανισμό του. Εκείνοι που πάσχουν από χρόνια διάρροια μετά τη λήψη αντιβιοτικών θα μπορούσαν να ωφεληθούν, επίσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που μπορεί να έχουν λιγότερες μολύνσεις από ζυμομύκητες, ειδικά μετά από αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τις έρευνες εξάλλου, η προβιοτική διατροφή λειτουργεί υποστηρικτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν, βεβαίως, κάποιες απορίες και ερωτηματικά σχετικά με τη προβιοτική διατροφή. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο μεταβολισμός οποιασδήποτε προβιοτικής τροφής, έχει τελικά ως αποτέλεσμα να παραμείνουν πολύ λίγα καλά βακτήρια στον οργανισμό. Κάποιοι άλλοι ανησυχούν πως οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη της προβιοτικής διατροφής αφήνουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους σε επιθετικές τακτικές πωλήσεων που υπόσχονται θεραπείες-θαύματα.

Εν κατακλείδι, παρόλο που τα προβιοτικά σίγουρα προσφέρουν κάποιο όφελος στον οργανισμό, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις για να προσθέσουν προβιοτικά στη διατροφή τους. Αρκεί μια επίσκεψη στο κοντινό σούπερ μάρκετ για να βρει κανείς πολλές από αυτές τις τροφές.
πηγή

Related posts

Πιστοί στη μεσογειακή διατροφή οι Έλληνες αλλά με εμμονή στο κρέας

“Ναι” ή “όχι” στη χορτοφαγία όταν είσαι έγκυος;

Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

alexpap

3 ήδη τροφών που πρέπει να αποφεύγεις αν θέλεις να χάσεις κιλά

mysite

Τεστοστερόνη: τρόποι να ενισχύουμε φυσικά αυτή την ορμόνη

alexpap

Οι 6 τροφές που αυξάνουν τη συγκέντρωση και ενισχύουν τη μνήμη

victoria.exnet