Image default
Διατροφή Υγεία

Φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά: επτά τροφές που θεωρούνται «ένοχες»

Εάν έχετε φάει κάτι παραπάνω, συχνά μάλιστα κάποιες ανθυγιεινές τροφές, δεν είναι παράξενο αν μετά αισθανθείτε κάποιο φούσκωμα. Oμως, δεν είναι πάντα τα πλούσια, λιπαρά τρόφιμα που προκαλούν το φούσκωμα.

Εχει αποδειχθεί ότι οι μεγαλύτεροι ένοχοι για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε προβλήματα της κοιλιάς, όπως φούσκωμα και πρήξιμο, είναι οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες, ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Με μια λέξη-ακρωνύμιο όλα τα παραπάνω είναι γνωστά ως FODMAPs.

Τι ακριβώς κάνουν οι FODMAPs; Αυτοί οι υδατάνθρακες απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται ταχέως από βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αέριο που οδηγεί σε συμπτώματα όπως είναι το φούσκωμα.

Αν ξαπλώσετε μπρούμυτα, ώστε να ασκείται πίεση στο στομάχι σας, ασκηθείτε και πιείτε νερό, προκειμένου να βοηθήσετε τις φυσαλίδες αερίου να μετακινηθούν, μπορεί να αισθανθείτε μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Αν όμως αυτό το συναίσθημα είναι καθημερινό, τότε θα πρέπει να κρατήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο γευμάτων και να σημειώσετε ποιες από τις τροφές που καταναλώσατε σας δημιούργησαν φούσκωμα και ασυνήθιστες κινήσεις των εντέρων, ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την προσωπική ευαισθησία του καθενός σε συγκεκριμένες τροφές, υπάρχουν επτά τροφές που θεωρούνται «ένοχες» έτσι κι αλλιώς για όλους.

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι εξαιρετικό για το πεπτικό σύστημα, καθώς περιέχει προβιοτικά, ωστόσο ορισμένα είδη γιαουρτιού θα μπορούσαν πραγματικά περισσότερο να σας βλάψουν παρά να σας ωφελήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν διάφορα επίπεδα λακτόζης, που ζυμώνονται στο σώμα και δημιουργούν φυσαλίδες αερίων και φούσκωμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα γιαούρτια είναι εκτός ορίων. Το κλασικό ελληνικό γιαούρτι που περιέχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και άφθονη πρωτεΐνη είναι μια άριστη επιλογή. Από την άλλη πλευρά, τα γιαούρτια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δεν είναι καλές επιλογές, καθώς μπορεί να περιέχουν περίπου 30 γραμμάρια ζάχαρης, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια.

2. Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν όλα ένα είδος υδατανθράκων που ονομάζεται ραφινόζη. Επειδή ο οργανισμός μας δεν κάνει το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπαστεί η ραφινόζη, αυτή περνά μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να διασπαστεί. Και όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο παχύ έντερο, χωρίς πρώτα να διασπαστούν, ζυμώνονται από τα βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση αερίου στο κόλον, η οποία προκαλεί φούσκωμα και ιδιαίτερα δύσοσμο μετεωρισμό. Για να κάνετε τα λαχανικά αυτά πιο εύπεπτα για το στομάχι σας, δοκιμάστε να τα ψήσετε. Μπορεί να μην διασπαστεί η ραφινόζη, αλλά θα είναι εύκολο να τα μασήσετε κάτι που με τη σειρά του θα διευκολύνει την πέψη τους.

3. Φασόλια

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος μη αφομοιώσιμων ινών που βρίσκονται στο εξωτερικό κέλυφος των φασολιών. Για να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα που προκαλείται από φασόλια, αφήστε τα στο νερό όλο το βράδυ, προτού τα μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα. Η ενυδάτωσή τους θα διασπάσει ένα μέρος του αμύλου και θα κάνει πιο εύκολο το δρόμο προς το παχύ έντερο.

4. Κρεμμύδια

Τροφές όπως τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια (ένα είδος κρεμμυδιού με βολβό σφαιρικό, οβάλ ή επιμήκη που δεν έχει την καυστική μυρωδιά των υπόλοιπων κρεμμυδιών), απορροφώνται ελάχιστα και προκαλούν αυξημένη περιεκτικότητα νερού στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι παραγωγή αερίων και φούσκωμα.

5. Καρπούζι

Αυτό το  γλυκό από τη φύση του φρούτο έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο φρουκτόζης. Σύμφωνα με τις έρευνες ένα ποσοστό 30-40% των ανθρώπων δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως τη φρουκτόζη, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα, αέρια και μερικές φορές διάρροια.

6. Τεχνητά γλυκαντικά

Η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, γλυκαντικά που απαντώνται συχνά σε τσίχλες, απορροφώνται πολύ αργά στο λεπτό έντερο. Το αποτέλεσμα, είναι αυτές οι αλκοόλες σακχάρου να προκαλούν αέρια, φούσκωμα, κράμπες και μερικές φορές διάρροια.

7. Σπόροι

Το σιτάρι και η σίκαλη βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο λόγω του μη αφομοιώσιμου περιεχομένου της φρουκτάνης που περιέχουν. Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση αυτών και άλλων σπόρων προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, καταστρέφοντας την επένδυση του λεπτού εντέρου. Αυτό οδηγεί σε αέρια, φούσκωμα, διάρροια και / ή δυσκοιλιότητα. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, οι αδιάλυτες ίνες μπορούν ακόμη να υποστούν ζύμωση από βακτήρια, οδηγώντας σε άφθονα αέρια.
πηγή

Related posts

Οι ιδιότητες του αγγουριού

mysite

Οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την καρδιά

mysite

Οι πέντε πιο συνηθισμένες αιτίες της ημικρανίας

mysite

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου για τις γυναίκες

alexpap

Νέα έρευνα: Το junk food προκαλεί ζημιά στα νεφρά όπως ο διαβήτης

Καρύδια: 5 λόγοι να τα εντάξεις γρήγορα στη διατροφή σου