Image default
Ειδήσεις - Νέα

Αναβολικά και συμπληρώματα διατροφής: Κακοί σύμμαχοι

extra 102645 2

«Σε αυτήν τη χώρα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα εμφανισθεί ένα αδύναμο ή και ανύπαρκτο σε πολλές περιπτώσεις κράτος», αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , Π. Προέδρου Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Και συνεχίζει, «Το τελευταίο μόνο τρίμηνο είχαμε τον θάνατο μικρού παιδιού σε παιδική χαρά όπου η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς ασφάλεια των παιχνιδιών που διέθετε και διαπιστώθηκε ότι αυτό συνέβαινε στη μεγάλη πλειοψηφία των παιδικών χαρών της χώρας.

Πριν λίγες εβδομάδες ένα άλλο παιδάκι σκοτώθηκε σε θαλάσιο άθλημα όπου και διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς κανόνες ασφαλείας.

Το τελευταίο επεισόδιο καταγράφηκε στη Λακωνία, όπου δύο νεαροί σκότωσαν δύο άλλους για παράνομα αναβολικά. Η υπόθεση αυτή ανέδειξε το τεράστιο θέμα των αναβολικών και την ανυπαρξία ελέγχων απο την πολιτεία.

Τα ΜΜΕ αναδεικνύουν τα θέματα για μερικές ημέρες για να ξεχαστούν αμέσως μετά.

image.ashx

Όταν στις επόμενες ημέρες πεθάνει κάποιος τουρίστας που κατανάλωσε σουβλάκι του 1 ευρώ τότε θα διαπιστωθεί και η ανυπαρξία ελέγχων στα θέματα ασφάλειας τροφίμων για να ξεχαστεί και αυτό μετά απο μερικές μέρες.

Τα ποτά-μπόμπες θερίζουν στις παραλίες και η πολιτεία ενδιαφέρεται μόνο για την είσπραξη φόρων και όχι για τους κινδύνους στην υγεία των καταναλωτών.

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή ή αναβολικά στεροειδή ειναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που δρούν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη.Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου, ανδρογόνος δράση (τριχοφυΐα, βάθυνση φωνής κλπ) και την σταδιακή αύξηση του μυικού ιστού.

Μερικά αναβολικά στεροειδή είναι: η νανδρολόνη, η στανοζόλη, η τεστοστερόνη, κλπ..

Ορισμένοι αναβολικοί παράγοντες που δρούν όπως και τα αναβολικά στεροειδή ειναι οι β2 αγωνιστές όπως η ζερονόλη και η κλενβουτερόλη.Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά στεροειδή για να αυξήσουν το μέγεθος και την ισχύ των μυών τους,να μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να αυξήσουν την επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα τους και να προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.Τα αναβολικά στεροειδή λαμβάνονται όλο και περισσότερο από αυτούς ή αυτές που επιθυμούν μυώδη σωματική ανάπτυξη καθαρά για αισθητικούς λόγους και ασχολούνται στην προπόνηση με βάρη.

Πολλοί αγνοούν ή δεν υπολογίζουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Μερικές απο τις παρενέργειες στους άνδρες μετά απο κάποιο διάστημα χρήσης είναι:

Στειρότητα, ανικανότητα, αναστολή, σπερματογένεση, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, υπερτροφία προστάτη, γυναικομαστία, ηπατική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακές βλάβες, διαβήτης, λιπιδεμία, ενδοκρινικές διαταραχές, καρκινογενέσεις, κλπ.

image.ashxuuu

Μερικές από τις παρενέργειες που εμφανίζονται στις γυναίκες είναι:

ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα, ακμή, βάθυνση της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας και συρρίκνωση του στήθους, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, καρδιαγγειακά νοσήματα, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, καρκινογενέσεις κλπ.

Οι περισσότερες από αυτές τις βλάβες ειναι μόνιμες και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι κάνουν χρήση αυτών των ουσιών. Σοβαρές ειναι και οι ψυχολογικές παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες όπως  αδυναμία  συγκέντρωσης,επιθετικότητα,βιαιότητα,παράνοια,υπερδιέγερση, σχιζοφρένεια και άλλα ψυχικά νοσήματα.

ter

Τα αναβολικά στεροειδή ευρίσκονται κυρίως στα γυμναστήρια όπου πολλά απο αυτά είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Ε.Ε., συνεπώς παράνομα. Κυρίως παρασκευάζωνται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα σε παράνομα εργαστήρια.

Εκεί όμως που είναι η πραγματική απειλή ειναι το διαδίκτυο οπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει οτιδήποτε… Πολλά από τα παρασκευάσματα κοστίζουν ακριβά χωρίς αποτελέσματα, ενώ άλλα έχουν σοβαρότατες παρενέργειες πέραν αυτών που αναφέρθηκαν διότι παρασκευάστηκαν απο μη ειδικούς και έχουν προσμίξεις από τοξικές ουσίες.
Μερικές απαγορευμένες αναβολικές ουσίες οπως η ανδροστενεδιόνη η DHEA και άλλες μπορεί να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής και σε σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση.

Επίσης χρησιμοποιούνται αναβολικά που χρησιμοποιούνται σε άλογα ιπποδρομιών για την βελτίωση της επίδοσης των αθλητών. Όλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευθούν και μέσω του διαδικτύου.

Παρότι η υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την διασφάλιση της καλής υγείας και της αθλητικής απόδοσης πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής διακινούνται στην αγορά στοχεύοντας μόνο στην βελτίωση της αθλητικής εμφάνισης.

Τα συμπληρώματα διατροφής προστιθέμενα στην συνολική διατροφή εφοδιάζουν τον οργανισμό με ένα ή και περισσότερα απο τα παρακάτω συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αμινοξέα, συστατικά από βότανα, μεταβολίτες, αποστάγματα κλπ.. Τα συμπληρώματα διατροφής σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κανονική διατροφή αλλά ούτε και να αυξήσουν την αθλητική επίδοση των χρηστών παρόλο οτι έτσι τα παρουσιάζουν οι κατασκευαστές τους. Έχει διαπιστωθεί ότι μερικά συμπληρώματα διατροφής, καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα βοτάνων περιέχουν απαγορευμένες ουσίες όπως η εφεδρίνη και άλλες. Ορισμένα από τα συμπληρώματα διατροφής είναι: ειδικά συμπληρώματα πρωτείνών, συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, συμπληρώματα αμινοξέων, λιπιδίων, ενεργειακά ποτά ενεργειακές ράβδοι, Gel υδατανθράκων κλπ..Ο μεγάλος κίνδυνος και εδώ είναι τα γυμναστήρια και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής οπου διακινούν παράνομα συμπληρώματα διατροφής χωρίς ετικέτες, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι περιέχουν αλλά μόνον τις υποσχέσεις αυτών που τα διακινούν.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μέσω του διαδικτύου όπου κανείς δεν γνωρίζει τι παίρνει και με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία.

Δυστυχώς και εδώ οι έλεγχοι απο την πολιτεία ειναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι και ο ΕΟΦ ως αρμόδιος φορέας δηλώνει αδυναμία.Τα συμπληρώματα διατροφής για να χορηγηθούν απαιτούν σύμφωνα με τον νόμο συμβουλή γιατρού, αλλά επειδή αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί να χορηγούνται με συνταγή γιατρού τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες Εκείνο όμως που ειναι επιτακτικό είναι οι περισσότεροι,συστηματικότεροι και αποδοτικότεροι έλεγχοι από την πολιτεία.»

Πηγη

Related posts

Οι δέκα καλύτεροι τρόποι προστασίας από την άνοια

mysite

Γρήγορος καθαρισμός και αποθήκευση σκόρδων

mysite

5 τροφές που κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμπει από υγεία

mysite

Εξπρές αποτοξίνωση μετά το Πάσχα-χρήσιμες συμβουλές

mysite

Πέντε φρούτα που μας λύνουν πέντε προβλήματα υγείας

mysite

Καρκίνος: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ο τρόπος ζωής και η μακροζωία

mysite

Leave a Comment