Image default
Ειδήσεις - Νέα

Διατροφή αλά Σκανδιναβία για την παχυσαρκία

skandinavia diatrofh paxusarkiaΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, μούρα και κραμβέλαιο, μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των περιττών κιλών στην υγεία, υποστηρίζουν Φινλανδοί ερευνητές αναδεικνύοντας την υγιεινή πλευρά της σκανδιναβικής δίαιτας.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας ανακάλυψε ότι η σκανδιναβική διατροφή μπορεί να προλάβει την φλεγμονή που σχετίζεται με πολλές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί άμεσα με την παχυσαρκία.

Η συγκεκριμένη διατροφή φαίνεται να αναστέλλει την έκφραση ενός γονιδίου στα λιποκύτταρα που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα, και το οποίο σχετίζεται με την φλεγμονή.

Η φλεγμονή στον υποδόριο λιπώδη ιστό πιστεύεται ότι προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η υπέρταση. Επίσης, σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σταδιακά σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, άρα περιορισμό της ροής του αίματος προς τα ζωτικά όργανα και τελικά διαταραχή της λειτουργίας τους. Η αθηροσκλήρωση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί θρόμβους αίματος, που με τη σειρά τους προκαλούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σκανδιναβική δίαιτα λοιπόν προτείνεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των αρνητικών συνεπειών της στην υγεία μας.

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι, οι υπέρβαροι Δανοί που έτρωγαν εποχιακά λαχανικά και φρούτα, άγρια βότανα, άφθονο ψάρι και λίγο κρέας (το σκανδιναβικό πρότυπο διατροφής δηλαδή) κατάφεραν να χάσουν τριπλάσια ποσότητα βάρους από εκείνους που έτρωγαν συχνά πίτσα, μακαρόνια και κεφτέδες.

Με αφορμή αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας θέλησαν να δουν αν η σκανδιναβική διατροφή επηρεάζει τη φλεγμονή που προκαλούν χρόνιες παθήσεις, όπως παχυσαρκία και υπέρταση.

Συγκρότησαν μια ομάδα μεσήλικων ανδρών και γυναικών με τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου (δηλαδή του συνδυασμού διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας).

Για μια περίοδο 18-24 εβδομάδων, οι μισοί συμμετέχοντες έκαναν την παραδοσιακή σκανδιναβική διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, μούρα, φρούτα, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, κραμβέλαιο και τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

Η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε προϊόντα με λίγες φυτικές ίνες, λίγη ποσότητα ψαριού και προϊόντα με βάση το βούτυρο.

Από το αρχείο που τηρούσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης για το σωματικό τους βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν προέκυψαν αλλαγές ως προς αυτό.

Η ανάλυση των δειγμάτων λιπώδους ιστού που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχή και το τέλος της έρευνας εντόπισε διαφορές στην λειτουργικότητα έως και 128 γονιδίων, ως απόρροια της διατροφής.

Στην ομάδα της σκανδιναβικής διατροφής η έκφραση αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή ήταν χαμηλότερη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Αυτό κατά τους ερευνητές αποτελεί σημαντική απόδειξη ότι, η διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να τροποποιηθεί η έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, χωρίς να επηρεαστεί το σωματικό βάρος.
Πηγή

Related posts

7 λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά

mysite

Το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία

mysite

Νερό με μέλι ένας δυνατός συνδυασμός

mysite

Bότανα από το Άγιο Όρος

mysite

Τι γίνετε όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε;

mysite

35 βότανα για αδυνάτισμα και καλή υγεία

mysite

Leave a Comment