Έλκη στις γάμπες

Έλκη στις γάμπες

Έλκος (πληγή) είναι απλά ένα άνοιγμα στο δέρμα.Η άμεση αιτία είναι συνήθως ένας μικρός τραυματισμός στη γάμπα ή το πόδι,η οποία ποκαλεί σχίσιμο στο δέρμα. Ετσι δημιουργείται ένα χρόνιο ή ατονο έλκος.Τα έλκη κατω ακρων ειναι συχνότερα στις ομαδες οι οποιες παραμελουν τον εαυτο τουσ αντρες και γυναικες κυριως ηλικιωμένους, που πάσχουν από μεταθρομβωτικό σύνδρομο.

Φλεβικά έλκη
Τα φλεβικά έλκη δημιουργούνται (λόγω φλεβικής στάσης)- επειδή έχουμε χρόνια ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων των κάτω άκρων. Αυτά αποτελούν πάνω από το 70% όλων των ελκών. Με την πάροδο του χρόνου, οι φλέβες θα χαλαρώσουν και θα υπάρχει διαρροή υγρού έξω απ’ αυτές σε επίπεδο φλεβικών τριχοειδών με συνέπεια να πρήζονται τα πόδια να δημιουργούνται δυσχρωμίες και άτονα έλκη.

Συμπτώματα

* Φλεβικά έλκη τυπικά εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης ή πάνω από τον αστράγαλο, όπου η φλεβική πίεση είναι μέγιστη.
*
Η κνήμη μπορεί να πρήζεται και να είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα.
*
Το δέρμα έχει περιοχές με λευκή ατροφία και υπέρχρωση.
*
Υπάρχει αρκετή φαγούρα και ξηροδερμία.

Αντιμετώπιση

* Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται αμέσως με την συμβουλή του αγγειοχειρουργού. Ο οποίος και είναι ο μοναδικός εξειδικευμένος στην θεραπεία του.
* Ανύψωση του μέλους με μια κουβέρτα στα 10cm περίπου διευκολύνει την επαναφορά του αίματος στην καρδιά.
*
Χρήση ελαστικής κάλτσας

Θεραπεία
Η θεραπεία των ελκών αποτελεί μια εξειδίκευση του ιατρείου μας.
Στα φλεβικά έλκη εφαρμόζεται μια σταθερή επίδεση για 2 εβδομάδες και σε σύνδιασμο με θεραπεία σκληρυντικών ενέσεων κλείνουμε το άτονο έλκος.

Leave a Comment