Όγκοι των μαστών

Όγκοι των μαστών

Όγκος μαστού

Ορισμός
Ένας όγκος στο μαστό είναι μια διόγκωση, εξόγκωμα ή όγκος στο μαστό.

Εναλλακτικές Ονομασίες
Μάζα μαστού

Γενικές Πληροφορίες
Φυσιολογικός ιστός μαστού υπάρχει σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Ο ιστός ανταποκρίνεται σε ορμονικές μεταβολές και κατά συνέπεια συγκεκριμένοι όγκοι μπορεί να έρχονται και να φεύγουν.

Οι όγκοι μαστού εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες:

* Τα βρέφη μπορεί να έχουν όγκους μαστού που συσχετίζονται με οιστρογόνα από τη μητέρα. Ο όγκος γενικά φεύγει αυθόρμητα καθώς τα οιστρογόνα φεύγουν από το σώμα του μωρού. Μπορεί να συμβεί σε αγόρια και κορίτσια.
* Τα νεαρά κορίτσια συχνά αναπτύσσουν μια προεξοχή της θηλής πριν την έναρξη της εφηβείας. Αυτές οι προβολές μπορεί να είναι ευαίσθητες. Είναι συνήθεις γύρω στην ηλικία των 9 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και στα 6.
* Τα νεαρά αγόρια μπορεί να αναπτύξουν μεγέθυνση του μαστού και όγκους εξαιτίας ορμονικών μεταβολών στο μέσο της εφηβείας. Αν και μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στον έφηβο, αυτοί οι όγκοι ή μεγεθύνσεις γενικά αποδράμουν αυθόρμητα σε μια περίοδο μηνών.
* Οι όγκοι μαστού σε μια ενήλικη γυναίκα προκαλούν ανησυχίες για καρκίνο του μαστού, παρόλο που οι περισσότεροι όγκοι δεν είναι καρκινικοί.

Αίτια
Οι όγκοι σε μια γυναίκα συνήθως προκαλούνται από ινοκυστικές μεταβολές, ινοαδένωμα και κύστες. Οι ινοκυστικές μεταβολές μπορούν να συμβούν στον ένα ή και στους δύο μαστούς. Αυτές οι μεταβολές είναι κοινές σε γυναίκες (ιδιαίτερα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου) και θεωρούνται μια φυσιολογική διαφοροποίηση του μαζικού ιστού. Το να έχετε ινοκυστικό μαστό δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αξιολόγηση των όγκων που βρίσκετε εσείς ή ο γιατρός σας κατά την εξέταση. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ευαισθησία επιπρόσθετα στους όγκους που συσχετίζονται με ινοκυστικό μαστό. Τα ινοαδενώματα είναι μη-καρκινικοί όγκοι, που φαίνονται ελαστικοί και μετακινούνται εύκολα στο μαζικό ιστό. Όπως οι ινοκυστικές μεταβολές, εμφανίζονται συχνότερα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Συνήθως δεν είναι ευαίσθητοι και δεν μετασχηματίζονται σε καρκινικούς αργότερα, με την εξαίρεση σπάνιων περιπτώσεων. Ο γιατρός μπορεί να είναι σχετικά σίγουρος από μια εξέταση για το εάν ένας συγκεκριμένος όγκος αντιπροσωπεύει ινοαδένωμα. Ο μόνος τρόπος, ωστόσο, να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος είναι η αφαίρεση και βιοψία του όγκου. Οι κύστες είναι σάκοι γεμάτοι υγρό, που γίνονται αισθητοί ως μαλακά σταφύλια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ευαίσθητοι, ιδιαίτερα μόλις πριν την έμμηνο ρύση. Οι κύστες μπορούν να παροχετευτούν στο ιατρείο. Εάν το υγρό που αφαιρείται είναι καθαρό ή πρασινωπό, και ο όγκος εξαφανίζεται τελείως μετά την παροχέτευση, δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση. Εάν το υγρό είναι αιματηρό, αποστέλλεται στο εργαστήριο για έλεγχο για καρκινικά κύτταρα. Εάν ο όγκος δεν εξαφανιστεί, ή επανεμφανιστεί, συνήθως αφαιρείται χειρουργικά.

Άλλα αίτια όγκου μαστού περιλαμβάνουν:

* Κύστες γάλατος (σάκοι γεμάτοι γάλα) και λοιμώξεις (μαστίτιδα), που μπορεί να μετατραπούν σε απόστημα. Αυτές συμβαίνουν τυπικά εάν θηλάζετε ή γεννήσατε πρόσφατα.
* Καρκίνος του μαστού, που εντοπίζεται σε μαστογραφία ή υπέρηχο, και μετά σε βιοψία. Οι άντρες μπορούν επίσης να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
* Τραυματισμός – κάποιες φορές, εάν ο μαστός σας είναι άσχημα χτυπημένος, μπορεί να υπάρχει μια συλλογή αίματος που γίνεται αισθητή ως όγκος. Αυτοί οι όγκοι τείνουν να βελτιώνονται αυθόρμητα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Εάν όχι, ο γιατρός σας μπορεί να πρέπει να παροχετεύσει το αίμα.
* Λίπωμα – μια συλλογή λιπώδους ιστού.
* Ενδοπορικό θήλωμα – μια μικρή μάζα στο εσωτερικό ενός γαλακτοφόρου πόρου του μαστού. Αυτό συμβαίνει συχνά κοντά στη θηλαία άλω, σε γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών. Είναι αβλαβές και συχνά δεν γίνεται αισθητό. Σε κάποιες περιπτώσεις το μόνο σύμπτωμα είναι ένα υδατώδες, ροζ έκκριμα από τη θηλή. Από τη στιγμή που ένα υδατώδες ή αιματηρό έκκριμα μπορεί να αποτελεί σημείο καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας θα πρέπει να το ελέγξει.

Οικιακή Περίθαλψη
Για τις ινοκυστικές μεταβολές, τα αντισυλληπτικά συχνά βοηθούν. Άλλες γυναίκες βοηθούνται από:

* Την αποφυγή καφεΐνης και σοκολάτας
* Τον περιορισμό των λιπαρών και την αύξηση των ινών στη διατροφή
* Τη λήψη βιταμίνης Ε και σύμπλεγμα βιταμινών Β ή συμπληρώματα ελαίου νυχτολούλουδου.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν:

* Το δέρμα στο μαστό σας φαίνεται να είναι ρυτιδωμένο ή έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού
* Βρείτε έναν νέο όγκο κατά τη μηνιαία αυτοεξέταση
* Έχετε μώλωπα στο στήθος, αλλά δεν θυμάστε κάποιο τραυματισμό
* Έχετε έκκριμα από τη θηλή, ιδιαίτερα εάν είναι αιματηρό ή ροδαλό
* Η θηλή σας είναι ανεστραμένη (προς τα έσω) ενώ φυσιολογικά δεν είναι

Επίσης καλέστε εάν:

* Είστε γυναίκα, ηλικίας άνω των 20 ετών, και θέλετε καθοδήγηση για το πως να αυτοεξετάζετε το μαστό σας
* Είστε γυναίκα ηλικίας άνω των 40 ετών και δεν είχατε κάνει μαστογραφία την προηγούμενη χρονιά

Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός σας θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνό σας για καρκίνο του μαστού. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια ενδελεχή εξέταση του μαστού. Εάν δεν ξέρετε πως να αυτοεξετάζεστε, ρωτήστε το γιατρό σας να σας δείξει τη σωστή μέθοδο.

Οι ερωτήσεις ιατρικού ιστορικού αναφορικά με όγκους του μαστού περιλαμβάνουν:

* Πότε και πως παρατηρήσατε για πρώτη φορά τον όγκο;
* Έχετε άλλα συμπτώματα όπως πόνο, έκκριμα από τη θηλή ή πυρετό;
* Που βρίσκετε η μάζα;
* Αυτοεξετάζεστε και είναι αυτός ο όγκος μια πρόσφατη αλλαγή;
* Είχατε κάποιο τραυματισμό στο μαστό σας;
* Λαμβάνετε ορμόνες, φάρμακα ή συμπληρώματα;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν:

* Βιοψία του όγκου
* Μαστογραφία
* Μαγνητική τομογραφία
* Αναρρόφηση μιας κύστης και εξέταση του υγρού στο μικροσκόπιο
* Μελέτη του εκκρίματος από τη θηλή στο μικροσκόπιο
* Υπέρηχος για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος είναι συμπαγής ή μια κύστη

Η αντιμετώπιση του όγκου εξαρτάται από το αίτιο. Οι συμπαγείς όγκοι συχνά αφαιρούνται χειρουργικά. Οι κύστες μπορούν να παροχετευτούν. Οι λοιμώξεις απαιτούν αντιβιοτικά. Εάν διαγνωστεί καρκίνος του μαστού, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν χειρουργείο, ακτινοβολίες, χημειοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία. Συζητήστε αυτές τις επιλογές προσεκτικά και διεξοδικά με το γιατρό σας. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει γονιδιακό έλεγχο για γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Πρόληψη
Η ανίχνευση για καρκίνο του μαστού είναι ένα σημαντικός τρόπος για την έγκαιρη εντόπιση καρκίνου του μαστού, όταν είναι περισσότερο εύκολο να αντιμετωπιστεί και θεραπευθεί.

* Να κάνετε τακτικά μαστογραφίες.
* Εάν είστε άνω των 20 ετών, να αυτοεξετάζετε το μαστό σας μηνιαίως

* Εάν είστε άνω των 20 ετών, να έχετε μια πλήρη εξέταση του μαστού από το γιατρό σας τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια – κάθε χρόνο εάν είστε άνω των 40.

Το να έχετε ινοκυστικό μαζικό ιστό, μαστίτιδα ή ευαισθησία στο στήθος που σχετίζεται με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ΔΕΝ σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, το να έχετε ινοκυστικό μαστό καθιστά την αυτοεξέταση πιο δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλοί φυσιολογικοί όγκοι.

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

* Να ασκήστε τακτικά
* Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών
* Να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ίνες
* Μην πίνετε περισσότερα από 1 ή 1,5 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα

Leave a Comment