Ραγάδες εγκυμοσύνης

Ραγάδες εγκυμοσύνης

Οι ραγάδες επηρεάζουν το 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εμφανίζονται συνήθως μετά την 24η εβδομάδα της κύησης.

Αιτία
Κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας αύξησης του βάρους το δέρμα δεν έχει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί. Καθώς το σώμα διαστέλλεται πιο γρήγορα από το δέρμα που το καλύπτει, η εκτεταμένη και έντονη δύναμη έλξης που ασκείται στο δέρμα ξεπερνά τα όρια της ελαστικότητας του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουλής. Η προκύπτουσα ουλή που σχηματίζεται είναι αυτό που γνωρίζουμε ως ραγάδες ή ραβδώσεις όπως τις αποκαλούν οι γιατροί. Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εφηβεία, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της παχυσαρκίας ή ακόμα και στην άρση βαρών. Οι γενετικοί παράγοντες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά η βασική αιτία της εμφάνισης των ραγάδων είναι άγνωστη και οι θεωρίες ότι η αύξηση της κορτιζόνης στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη ευθύνεται για τη εμφάνιση τους έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί.

Πού εμφανίζονται
Οι ραγάδες θα εμφανιστούν πιθανότατα σε περιοχές με τη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους, όπως η κοιλιακή χώρα (ιδιαίτερα κοντά στον ομφαλό), στήθος, πλάτη, στους μηρούς (εσωτερικά και εξωτερικά), στα ισχία, και τους γλουτούς. Δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο την υγεία, δεν θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να λειτουργήσει κανονικά και να θεραπευτεί και δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για τη μητέρα ή το μωρό. Αλλά η ταλαιπωρία που προκαλούν εάν οδηγούν σε κνησμό, σε συνδυασμό με τις αισθητικές επιδράσεις που προκαλεί η εμφάνισή τους, μπορεί να δημιουργήσει άγχος και αγωνία στις έγκυες γυναίκες.

Πώς μοιάζουν
Οι ραγάδες έχουν έναν κύκλο ζωής. Στην αρχή είναι κόκκινες, μοβ και έχουν έντονη απόχρωση. Σε μεταγενέστερα στάδια, γίνονται λευκές ή ασημί. Οι γυναίκες που έχουν ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος τείνουν να αναπτύξουν ροζ ραγάδες, ενώ αυτές με σκουρότερο φωτότυπο τείνουν να έχουν ραγάδες που είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμες από τον παρακείμενο δερματικό ιστό.

Τι να κάνετε
Αν και υπάρχουν σίγουρα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να εμφανιστούν οι ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη, η πραγματική πρόληψη είναι τεχνικά αδύνατη για κάθε μητέρα. Εάν έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό για ραγάδες, πραγματικά η «μάχη» για την πρόληψη τους θα είναι άνιση. Έχοντας δε κατά νου πως στην εγκυμοσύνη προτεραιότητα έχει το έμβρυο, δεν πρέπει κανείς να φτάνει και πολύ μακριά στην προσπάθεια να μην εμφανίσει ραγάδες.

Κρέμες
Διάφορες πατροπαράδοτες συνταγές που περιλαμβάνουν συχνό μασάζ και χρησιμοποιούν διάφορα ενυδατικά, μαλακτικά, έλαια και βότανα για να «ενυδατώσουν» το δέρμα δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα απολύτως. Έχουν γίνει έρευνες στο θέμα και καμία τοπική κρέμα δεν απέτρεψε τη δημιουργία ραγάδων, ενώ το τοπικό μασάζ απλά βοήθησε στην εκγύμναση της εγκύου! Μείνετε μακριά από κρέμες που περιέχουν μέσα βιταμίνη Α, που έχει μεν κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά είναι ισχυρότατο τερατογόνο και μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία του εμβρύου. Μην το ρισκάρετε. Μετά την εγκυμοσύνη, μπορείτε να τις χρησιμοποιήστε άφοβα. Έχετε υπομονή και σωστές προτεραιότητες. Ενώ όμως παράγοντες όπως η κληρονομικότητα δεν αλλάζουν, μπορεί κανείς να μειώσει τις πιθανότητες για ραγάδες εγκυμοσύνης με απλούς τρόπους και κοινή λογική.

Μην τρώτε για 2
Είναι μύθος πως πρέπει να τρώτε για δυο. Σίγουρα η όρεξη εκτοξεύεται κάποιες ημέρες, σίγουρα πρέπει να πάρετε κιλά κατά την εγκυμοσύνη, αλλά 500cal/ημέρα αρκούν. Ο Γυναικολόγος σας θα σας πει πόσα κιλά πρέπει να πάρετε σε κάθε 3μηνο, με ακρίβεια. Φάτε θρεπτικά και υγιεινά, ώστε να γεμίζει το στομάχι με λαχανικά, φρούτα και τροφές με θρεπτικά στοιχεία και λίγες θερμίδες. Μακριά από παχυντικά φαγητά με λιπαρά και ζάχαρα. Κάντε γυμναστική ώστε να αυξήσετε και τους μυς σας, που θα είναι ο μοναδικός σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσετε τα κιλά που πήρατε μετά και το θηλασμό.

Με τις παραπάνω στρατηγικές προσπαθούμε να κρατήσουμε την αύξηση του βάρους χαμηλή και σταδιακή προκειμένου το δέρμα να έχει χρόνο να ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη τάση. Αν παρόλα αυτά, τελικά εμφανίσετε ραγάδες, μην απογοητευτείτε. Αν δράσετε έγκαιρα, υπάρχει πιθανότητα να μειώσετε σημαντικά τη βλάβη, και κάποιες φορές να αντιστρέψετε πλήρως την εικόνα τους. Ειδικότερα στα αρχικά στάδια των ραγάδων, είναι πιθανότερο να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Η μέχρι σήμερα θεραπεία των ραγάδων ήταν από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής ιατρική αντιμετώπιση των ραγάδων έχει αποδειχθεί να είναι η Skin Micro-Needling Therapy με την τεχνολογία του Medical Dermaroller®, που βασίζεται στη διαδερμική διέγερση της παραγωγής του κολλαγόνου. Με τη Skin Micro-Needling Therapy, διεγείρεται το τραυματισμένο χόριο της ραγάδας να παράγει εκ νέου κολλαγόνο και σταδιακά να γεμίσει το «σκισμένο» δέρμα με νέο, ισχυρό Κολλαγόνο. Η συνεδρία Skin Micro-Needling Therapy γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν γίνεται καμία ένεση ουσιών στο δέρμα και είναι απόλυτα ασφαλής για εφαρμογή αμέσως μετά τον τοκετό, ακόμα και κατά το θηλασμό.

Κωνσταντίνου Αναστασάκη – MD/PhD/Head & Neck Surgeon

Leave a Comment