Σκασίματα του δέρματος

Σκασίματα του δέρματος

Κοκκινίλες, σκασίματα, αφυδάτωση, λιπαρότητα, σπυράκια. Το δέρμα στη διάρκεια του χειμώνα είναι πιο ευαίσθητο, πιο θαμπό, γεμάτο μικρές ατέλειες. Κρύο, αέρας, αλλά και οι διαρκείς αυξομειώσεις της θερμοκρασίας το καθιστούν ακόμα πιο ευαίσθητο και τονίζουν τα ελαττώματά του. Για να το διατηρήσουμε όμορφο και να το προστατεύσουμε από το κρύο χρειαζόμαστε μια φυσική θεραπεία, που θα συνδυάσουμε με την καθημερινή μας περιποίηση.

Παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία
Τα φυσικά μέσα που προστατεύουν το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις είναι το υδρολιπιδικό φιλμ και τα σφιγγολιπίδια. Το πρώτο είναι ένας φραγμός, αποτελούμενος από νερό και λίπη, που τυλίγει το δέρμα σαν προστατευτική ταινία, ενώ τα σφιγγολιπίδια αποτελούνται από συγκεκριμένα λίπη και λειτουργούν και αυτά προστατευτικά. Σ’ ένα ήπιο κλίμα, αυτές οι φυσικές θεραπείες είναι κάτι παραπάνω από αρκετές για τη διατήρηση της ισορροπίας του υγιούς δέρματος. Στη διάρκεια του χειμώνα, όμως, το κρύο επιβραδύνει τους μηχανισμούς άμυνας και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο.

Οι κυριότεροι παράγοντες που «επιτίθενται» στο δέρμα μας κατά τη διάρκεια το χειμώνα είναι:

* Η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία σε συνδυασμό και με τον ψυχρό αέρα προκαλεί εκτεταμένη απώλεια ύδατος από τις στιβάδες του δέρματος και οδηγεί στην αφυδάτωση.
* Η υγρασία της ατμόσφαιρας, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της οποίας εντοπίζονται κυρίως στα μαλλιά μας όταν επιθυμούμε να τα ισιώσουμε – ωστόσο μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα.
* Η εναλλαγή θερμού – ψυχρού, που συμβαίνει αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας καθώς κινούμαστε από κλιματιζόμενους χώρους σε μη κλιματιζόμενους και αντίστροφα, ταλαιπωρεί το δέρμα μας. Επιπρόσθετα, ο κλιματισμός (ειδικά σε μικρούς κλειστούς χώρους) ανακυκλώνει τη σκόνη και ξηραίνει τον αέρα, γεγονός που οδηγεί το δέρμα σε κατάσταση «ασφυξίας»
* Οι διάφορες ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται η εντείνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως οι ιώσεις, η γρίπη, ορισμένες δερματίτιδες, ευθύνονται για την εμφάνιση ενός δέρματος μη υγιούς, θαμπού, χωρίς λάμψη και ζωτικότητα.

Οι φυσικές θεραπείες
Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την επίθεση του κρύου, μπορούμε να καταφύγουμε σε δύο ήπιες θεραπείες: την ομοιοπαθητική και τη φυτοθεραπεία. Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από τη φύση, παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. Με τη φυτοθεραπεία μπορούν να λυθούν ήπια προβλήματα υγείας χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες. Τα φυτά (βότανα) που χρησιμοποιούνται στη φυτοθεραπεία έχουν υποστεί επιστημονικό έλεγχο και είναι απόλυτα ασφαλή να χρησιμοποιηθούν. Τα βότανα για να είναι ασφαλή, πρέπει να δίνονται από ειδικούς (ιατροί, θεραπευτές, φαρμακοποιοί κλπ) για να ελέγχεται σωστά, τόσο ο τρόπος χρήσης τους όσο και η προέλευσή τους. Τα βότανα μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά ο λάθος τρόπος χρήσης τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Όλα τα βότανα δεν είναι και τόσο “αθώα”, υπάρχουν φυτά που αν πάρουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να μας κάνουν κακό.

Ομοιοπαθητικά & φυτοθεραπευτικά προϊόντα
Στη συνταγή ενός ομοιοπαθητικού προϊόντος εμφανίζονται οι συντομογραφίες CH και DH. Αντιπροσωπεύουν δύο τύπους διάλυσης της διαδικασίας-κλειδί που βρίσκεται στη βάση κάθε προϊόντος. CH: «εκατοστιαία διάλυση», (1/100)· DH: «δεκαδική διάλυση» (1/10). Πλάι στα ονόματα των φυσικών σκευασμάτων μπορεί να υπάρχει και η συντομογραφία MG, TM («μητρικό βάμμα»): πρόκειται για δύο μορφές φυτικού υγρού εκχυλίσματος. Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να είναι σε μορφή σταγόνας, κάψουλας ή σφαιριδίων. Οι σταγόνες διαλύονται σε λίγο νερό, οι κάψουλες συνοδεύονται από λίγο νερό όπως κάθε φάρμακο, ενώ τα σφαιρίδια τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα και λιώνουν αργά. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ε.Ο.Φ ( Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων ). Για την κατάλληλη χρήση και δοσολογία συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό ιατρό σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ξηρό δέρμα
Για να ανακουφίσετε το δέρμα που αφυδατώθηκε λόγω του κρύου, μπορείτε να ακολουθήσετε μια θεραπεία σε συνδυασμό με κρέμες που αποκαθιστούν την ισορροπία του δέρματος. Ο καθαρισμός του προσώπου γίνεται δύο φορές την ημέρα: πρωί και βράδυ, με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού και μια τονωτική λοσιόν, χωρίς αλκοόλ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα, πλούσια σε βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, μαλακτικά φυτικά εκχυλίσματα, αλλά και ουσίες όπως αμυγδαλέλαιο ή βούτυρο Karite. Η ενυδατική κρέμα χρησιμοποιείται πάντα το πρωί και, αν είναι δυνατό, περισσότερες φορές την ημέρα, μόλις αισθανθούμε το δέρμα μας «να τραβάει». Μια σπουδαία λύση είναι και η απευθείας επάλειψη του δέρματος με αμυγδαλέλαιο, αμέσως μετά τον καθαρισμό. Πολύ χρήσιμες είναι και οι κάψουλες από σπόρους σιταριού και ελαίου borago officinalis. Την προτεινόμενη δόση θα σας την συστήσει ο ειδικός. Επιπλέον, το πρόβλημα του ξηρού δέρματος μπορεί να βελτιωθεί αν υιοθετήσετε κάποιες καλές συνήθειες: είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να πίνουμε άφθονο νερό (1-1,5 λίτρο την ημέρα) και να αποφεύγουμε σαπούνια πλούσια σε ουσίες με επιφανειακή δράση, προτιμώντας περισσότερο τα ουδέτερα προϊόντα.

Χείλη που «σκάνε»
Ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί σχεδόν όλους, στη διάρκεια του χειμώνα, είναι τα σκασμένα χείλη. Η επιδερμίδα που τα καλύπτει είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Δεν διαθέτει σμηγματογόνους αδένες, συγκρατεί ελάχιστο νερό και επομένως δεν μπορεί να προστατευθεί από αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως το κρύο ή ο αέρας. Για την προστασία των χειλιών προτείνεται η εξής θεραπεία: λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών Α, Ε, Β. (Μπορεί να χορηγηθούν δύο ή περισσότερα την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία). Πρέπει, ακόμη, να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στικ βούτυρο karite, το οποίο είναι ιδιαίτερα μαλακτικό. Όταν αλείφεται πάνω σε σκασμένα χείλη, βοηθά στην εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων, αλλά και στην αποκατάσταση της ενυδάτωσής τους.

Απαλά και υγιή χέρια
Χέρια κόκκινα, τραχιά, γεμάτα μικρά σκασίματα: αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται στο δέρμα μας λόγω της μεγάλης πτώσης της εξωτερικής θερμοκρασίας. Mία αποτελεσματική θεραπεία είναι με Cedrus Libani MG 1 DH. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες με βάση τη γλυκερίνη, οι οποίες υπάρχουν στα φαρμακεία. Το προϊόν απλώνεται στο δέρμα το βράδυ και στη συνέχεια τα χέρια καλύπτονται με βαμβακερά γάντια, τα οποία πρέπει να μείνουν στα όλη τη νύχτα. Όποιος υποφέρει από τέτοιου είδους προβλήματα, πρέπει πάντα να προστατεύει τα χέρια του με γάντια, τόσο όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, όσο και όταν κάνει χειρονακτικές εργασίες.

Δέρματα με ειδικές απαιτήσεις
Σε περιπτώσεις ήδη προβληματικών δερμάτων, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω του κρύου. Τα δέρματα αυτά έχουν την τάση να κοκκινίζουν ή να είναι λιπαρά και το πρόβλημά τους επιδεινώνεται εμφανώς.

Ακμή
Τυπική στους εφήβους, και όχι μόνο, η ακμή είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες και την φλεγμονή των σμηγματογόνων θυλακίων. Το δέρμα με ακμή παρουσιάζει συνήθως μαύρα στίγματα και βλατίδες, που μπορούν να εξελιχθούν σε οζίδια ή κύστες. Μία θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει: Natrum Muriaticum 9, 15 ή 30 CH, σε συνδυασμό με Selenium 5 CH. Για ακμή σε συγκεκριμένες περιοχές προτείνεται: Sulfur Iodatum 15 CH και Ledum Palustre 5 CH. Τέλος, αν το δέρμα παρουσιάζει μικρές φλεγμονές με πύον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Actium Lappa ΤΜ.

Ροδόχρους ακμή
Άλλη μία περίπτωση δερματικής πάθησης, που επιδεινώνεται κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι η ροδόχρους ακμή. Εμφανίζεται με κοκκινίλες στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα και στη μύτης, και προσβάλλει συνήθως ανοιχτόχρωμα και ευαίσθητα δέρματα. Η «καταπόνηση» στην οποία υποβάλλονται τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, περνώντας από τη ζέστη στο κρύο και αντίστροφα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια.

Θεραπεία
Για την αντιμετώπισή της μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες με βάση την άρνικα από το φαρμακείο και να την απλώσετε στις περιοχές που έχουν πρόβλημα, πριν βγείτε από το σπίτι. Ακόμη υπάρχουν ειδικά σκευάσματα, όπως: Sanguinaria 7 CH και Carbo Animalis 7 CH.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Παρουσιάζεται με πτώση των φολίδων του δέρματος, ερεθισμούς και κοκκινίλες κυρίως στο δέρμα του κεφαλής, στο πρόσωπο, στο στέρνο και την πλάτη. Η επιδερμίδα είναι ερεθισμένη, ενώ έχει διαταραχθεί η ισορροπία της, γιατί το υδρολιπιδικό φιλμ που την προστατεύει έχει αλλοιωθεί. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η ενόχληση είναι μεγαλύτερη, με ορατά σκασίματα και κνησμό.

Θεραπεία
Για την καταπολέμηση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας συστήνεται το Thuya Occidentalis 30 CH, μια φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με το Kali Bromatum 5 ή 7 CH, 5 σφαιρίδια μια φορά την ημέρα.

Leave a Comment