Στοματικές μολύνσεις

Στοματικές μολύνσεις

Αφθώδης στοματίτιδα
Σημεία και συμπτώματα: Μικρά, άσπρα και επώδυνα έλκη μέσα στο στόμα. Η αφθώδης στοματίτιδα είναι τα συνηθισμένα αλλά ενοχλητικά έλκη μέσα στο στόμα. Εμφανίζονται μόνα τους ή πολλά μαζί στην εσωτερική επιφάνεια των παρειών και των χειλέων, πάνω στην γλώσσα, στην βάση των ούλων και το επάνω μέρος του στόματος (ουρανίσκος). Παρά τις πολλές έρευνες που έχουν γίνει, η αιτία παραμένει άγνωστη. Σήμερα πιστεύεται ότι το άγχος ή ο τραυματισμός των ιστών μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση των αφθών. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο-ρισμένα φαγητά, όπως π.χ. τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και ορισμένα αμύγδαλα, μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ήπιοι τραυματισμοί, όπως το δάγκωμα στο εσωτερικό του στόματος, μπορεί να προκαλέσει μια άφθα. Η αφθώδης στοματίτιδα μπορεί να είναι απλή ή σοβαρή. Ένας απλός τύπος μπορεί να εμφανιστεί 3 – 4 φορές τον χρόνο και να διαρκέσει 4 – 7 ημέρες. Η πρώτη εμφάνιση μπορεί να είναι μεταξύ 10 – 20 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερα παιδιά. Καθώς ένα παιδί ενηλικιώνεται, η αφθώδης στοματίτιδα εμφανίζεται όλο και πιο σπάνια και μπορεί να σταματήσει εντελώς. Φαίνεται να είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μάλλον είναι κληρονομική. Η σοβαρή αφθώδης στοματίτιδα είναι λιγότερο συχνή, αλλά αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να έχουν αυτές τις πληγές τον μισό χρόνο. Καθώς επουλώνονται οι παλιές, εμφανίζονται νέες.

Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία είτε για την απλή, είτε για την σοβαρή αφθώδη στοματίτιδα. Οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ακόλουθες πρακτικές μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακού-φιση:

* Αποφεύγετε τα σκληρά, όξινα ή πικάνικα φαγητά, που μπορεί να αυξήσουν τον πόνο.
* Βάλτε πάγο στις άφθες.
* Βουρτσίστε τα δόντια σας προσεκτικά, για να αποφύγετε ερεθι-σμούς των αφθών.
* Χρησιμοποιήστε ένα τοπικό αναισθητικό από το φαρμακείο.
* Ξεπλύντε το στόμα σας με παρασκευάσματα από το φαρμακείο, όπως διάλυμμα οξυζενέ.
* Χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο.

Για σοβαρές κρίσεις αφθώδους στοματίτιδας ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας μπορούν να σας χορηγήσουν μια αντιβακτηριδιακή αλοιφή, ένα αντιβατηριδιακό διάλυμμα, μια αλοιφή κορτικοειδών ή ένα αναισθητικό διάλυμμα που περιέχει υδαρή λιδοκαΐνη (L-caine Viscous, Xylocaine Viscous). Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, αν έχετε οξείες οδοντικές επιφάνειες ή συσκευές που μπορεί να προκαλούν την στοματίτιδα.

Ουλοστοματίτιδα
Σημεία και συμπτώματα:

* Πληγές στο στόμα και τα ούλα.
* Δυσάρεστη αναπνοή.
* Πυρετός και αδυναμία.

Η ουλοστοματίτιδα είναι η ιογενής μόλυνση των ούλων και της στο-ματικής μεμβράνης που εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά. Συνήθως συνο-δεύει μια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού, όπως είναι το κρυολό-γημα. Οι ουλοστοματίτιδες μπορεί να είναι από ήπιες μέχρι σοβαρές και συνήθως διαρκούν 2 εβδομάδες.

Διάγνωση
Τα σημεία που δηλώνουν ουλοστοματίτιδα είναι πληγές στα ούλα ή στο εσωτερικό των παρειών, δυσάρεστη αναπνοή και πυρετός. Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει το στόμα του παιδιού σας για τυχόν λοιμώξεις και ιδιαίτερα το στήθος ή τον λαιμό. Μπορεί να λάβει ένα δείγμα για καλλιέργεια.

Θεραπεία
Η θεραπεία μιας υποβόσκουσας μόλυνσης ή πάθησης μπορεί να βοη-θήσει στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του στόματος. Ένα φαρμακευτι-κό στοματικό διάλυμμα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο και να διευκολύνει την ανάρρωση. Η καλή στοματική υγιεινή και η θρεπτική διατροφή από μαλακές τρο-φές και πολλά υγρά είναι σημαντικά. Η χρήση ενός στοματικού διαλύμ-ματος από μισό κουταλάκι του γλυκου αλάτι σε 250 ml νερού ή κάποιου στοματικού διαλύμματος από το φαρμακείο μπορεί να ανακουφίσει.

Ζάρπα Μαρία – Ειδικός εφαρμογών Αισθητικής

Leave a Comment