Image default
Διατροφή

Βάλτε κανέλα στην διατροφή σας και… δροσιστείτε!

Εδώ και πολλά χρόνια οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν την κανέλα για να νοστιμίσουν τα φαγητά και τα γλυκά τους. Σάλτσες και μηλόπιτες απογειώνουν την γεύση τους όταν σε αυτά προστίθεται το ξεχωριστό μπαχαρικό.

Όμως, Αυστραλοί ερευνητές, μετά από πειράματα σε χοίρους, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η κανέλα είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και μάλιστα, μειώνει την θερμοκρασία του σώματός μας κατά δύο βαθμούς!

Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Κούρος Κάλανταρ-Ζάντεχ, εξηγούν ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έκαναν σε χοίρους δείχνουν ότι η κανέλα διατηρεί την ακεραιότητα των τοιχωμάτων του στομάχου.

«Όταν οι χοίροι, που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου, κλήθηκαν να καταναλώσουν τροφή, το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι τους αυξήθηκε. Όμως, όταν προσθέσαμε στο φαγητό τους κανέλα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε δια της μείωση της έκκρισης των γαστρικών οξέων και της πεψίνης από τα τοιχώματα του στομάχου, κάτι που με τη σειρά του δρόσισε το στομάχι των πειραματόζωων κατά την φάση της πέψης. Όταν οι χοίροι ζεσταίνονται, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά, οπότε και αυξάνεται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα. Με την κανέλα, μειώνεται περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας σε περαιτέρω βελτίωση της υγείας των χοίρων», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Και ο δρ Τζιαν Ζεν Ου, που συμμετείχε στη μελέτη, συμπληρώνει ότι «η κανέλα μειώνει τη θερμοκρασία στο στομάχι κατά 2 βαθμούς Κελσίου και έτσι εξηγείται γιατί είναι δημοφιλής σε περιοχές του πλανήτη με υψηλές θερμοκρασίες, αφού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους δίνει μια αίσθηση δροσιάς».

Η σχετική μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας του αυστραλιανού πανεπιστημίου, που εστιάζει στην υγεία του στομάχου με επίκεντρο τα αέρια του, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

protothema.gr

Related posts

Πρωινό για μια υγιή καρδιά

alexpap

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών

alexpap

Καρκίνος του εγκεφάλου: Τι σχέση μπορεί να έχει με το μισοψημένο κρέας

alexpap

Tι τρώνε όσοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη, ουρικό οξύ και υγιές ήπαρ

alexandros

Καρκίνος: Αυτό το τρόφιμο μειώνει τον κίνδυνο

alexandros

Τα οφέλη του πορτοκαλιού στον οργανισμό μας

adrianos.exnet