Απλοί τρόποι βελτίωσης της διατροφής

05/01/2015 06:03
Απλοί τρόποι βελτίωσης της διατροφής

kalyterh diatrofh

Όσο πιο υγιεινά τρώμε στην καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε καλύτερη υγεία αλλά και νεανική φυσική εμφάνιση. Πολλές φορές, όμως, είναι δύσκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές μας και τελικά να τις τηρήσουμε.

Διαβάστε πώς μπορείτε με απλά tips να κάνετε τα γεύματά σας περισσότερο υγιεινά εμπλουτίζοντάς τα με θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως να χάσουν τη γεύση τους.

Χρησιμοποιήστε αβοκάντο αντί για μαγιονέζα
Ξέρατε ότι μια κουταλιά της αγαπημένης σας μαγιονέζας μπορεί να περιέχει 100 θερμίδες και περίπου 9 γραμμάρια λίπους; Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε, λοιπόν, μια σαλάτα με αβγά, μια τονοσαλάτα, μια κοτοσαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα στην οποία μέχρι τώρα η μαγιονέζα πρωταγωνιστούσε, προτιμήστε να δώσετε τη θέση της στο αβοκάντο. Μπορεί κι αυτό να περιέχει λιπαρά, αλλά εντάσσονται στα «καλά». Aν δεν είστε εξοικειωμένοι με το εξωτικό αυτό φρούτο, τότε δώστε μια ευκαιρία στο γιαούρτι και χρησιμοποιήστε το για sauce στις σαλάτες σας.

Βάλτε ελαιόλαδο αντί για φυτικά έλαια
Αν χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.ο.κ., το σίγουρο είναι ότι τα γεύματά σας δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ο λόγος είναι ότι τα έλαια αυτά είναι επεξεργασμένα και το ζέσταμά τους σε υψηλές θερμοκρασίες κρίνεται επιβαρυντικό. Η καλύτερη λύση είναι η προτίμηση του ελαιολάδου, το οποίο και πιο υγιεινό είναι και συμπεριφέρεται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσθέστε μπαχαρικά αντί για αλάτι
Εάν θέλετε τα γεύματά σας να είναι γεμάτα νοστιμιά, προτιμήστε τα μπαχαρικά και αποφύγετε να πασπαλίζετε με αλάτι ή βούτυρο, γιατί με αυτόν τον τρόπο προσθέτετε extra λίπος και νάτριο. Δοκιμάστε, λοιπόν, να δώσετε γεύση στα φαγητά σας χρησιμοποιώντας φρέσκα και αποξηραμένα βότανα, όπως μαϊντανό, σκόρδο, βασιλικό, άνηθο και άλλα βότανα της αρεσκείας σας. Τέλος, μια καλή επιλογή για πλούσια σε γεύση γεύματα είναι τα αποξηραμένα φύκια και χόρτα.

Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη
Οι λόγοι για να μειώσετε ή ακόμα καλύτερα να «κόψετε» τη ζάχαρη είναι αμέτρητοι, αφού αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα σε διάφορα προβλήματα υγείας από τον διαβήτη, μέχρι την οστεοπόρωση, τα νεφρά, το ασθενές ανοσοποιητικό, τη γήρανση κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσετε με στέβια ή μέλι όπου είναι δυνατόν, μετατρέποντας τα γεύματα και τα ροφήματά σας στις πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Πηγή

Leave a Reply