Δάφνη

Δάφνη

Περιγραφή
Η Δάφνη (Laurus nobilis) είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των Δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Δεν είναι γνωστή η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση φύλλων δάφνης. Μόνο στην Ελλάδα εξάγονται περί τους 200 τόνους ετησίως. Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Απρίλιο. Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.

Ιστορικά στοιχεία
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και αναφέρεται στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Με δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψημα της σε παθήσεις της κύστης και της μήτρας, τους λιωμένους καρπούς της στο άσθμά και στη φυματίωση και το χυμό τους σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης. Επίσης, πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. οι θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Χρήσιμα μέρη
Οι σαρκώδεις καρποί της και τα φύλλα της.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Η δάφνη συναντάται πολύ συχνά στη χώρα μας. Έχει τονωτικές ιδιότητες και βοηθά στη δυσπεψία. Με τους καρπούς της γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα, μαζί με άλλα φυτά (βάλσαμα) και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ρευματισμών. Επίσης, Η δάφνη ανοίγει την όρεξη. Στη λαϊκή θεραπευτική θεωρείται ως αντιρρευματικό, εναντίον της παραμορφωτικής αρθρίτιδας και ως βοηθητικό της πέψης. Επιπλέον, βοηθάει στη φαγούρα και την ψώρα. Με μηχανική συμπίεση των καρπών παίρνουμε το δαφνέλαιο και από την απόσταξη των φύλλων αιθέριο έλαιο. Από το Άγιο Όρος εξάγεται άριστης ποιότητας δαφνέλαιων με βρασμό των καρπών. Το δαφνέλαιο θεωρείται κατάλληλο για τους ρευματισμούς. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Επίσης, είναι αντισηπτική και συνεπώς πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα.

Τρόπος χρήσης
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάλσαμο για εντριβές κατά των ρευματισμών και της φαγούρας. Σε αυτή την περίπτωση, πλύνετε τα φύλλα, φλοιό ή ρίζες και αλέστε τα μέχρι να γίνει λεία ζύμη σαν χυλός. Στη συνέχεια, αλειψετε με αυτο τα μερη του σωματος που εχετε φαγουρα και ρευματισμούς. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα. Σε αυτή την περίπτωση πλύνετε 10-15 φρέσκα φύλλα δάφνης καλά, τότε βράστε με 3 φλιτζάνια νερό μέχρι να μεινει υπόλοιπο 1 ποτήρι. Μετά σουρωστε το και αφηστε το να κρυωσει.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βότανα είναι φάρμακα και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι.

Related posts

Τα οφέλη και οι παρενέργειες της Δάφνης

ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Leave a Comment