Image default
Διατροφή

Tροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μία φυσική ινώδης πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας του συνδετικού ιστού. Το κολλαγόνο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος.

Δίνει δηλαδή το «παρών» στα οστά, το δέρμα, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους χόνδρους. Το κολλαγόνο λειτουργεί με την ελαστίνη, μια άλλη δομική πρωτεΐνη, για να διατηρηθεί η ελαστικότητα του συνδετικού ιστού. Καταστρέφεται από φλεγμονώδεις διεργασίες και η σύνθεσή του στο σώμα εξαρτάται από την αφθονία των αμινοξέων. Οι ίνες κολλαγόνου μπορούν να επωφεληθούν από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και την προλίνη και η παρουσία του προωθεί θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C.

Αμινοξέα

Η παραγωγή κολλαγόνου στο συνδετικό ιστό του σώματος εξαρτάται από τα επαρκή επίπεδα αμινοξέων. Υπάρχουν εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορούν να κατασκευαστούν από το ίδιο το σώμα και πρέπει να ληφθούν μέσω διατροφής. Γενικά, οι ζωικές πηγές όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα τυριά, το γάλα και τα αυγά παρέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Λυσίνη και προλίνη

Οι ίνες κολλαγόνου αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από υδροξυλυσίνη και υδροξυπρολίνη. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει σαφής σύνδεση μεταξύ των τροφών που είναι πλούσιες σε λυσίνη ή προλίνη και τη σύνθεση του κολλαγόνου, οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα αμινοξέα μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό του κολλαγόνου. Η λυσίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ και πρέπει να λαμβάνεται μέσω των τροφών. Η προλίνη από την άλλη πλευρά είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να κατασκευαστεί από το σώμα. Καλές πηγές της λυσίνης περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα και τα όσπρια. Για τη βέλτιστη σύνθεση του κολλαγόνου, ωστόσο προσθέστε διαιτητικές πηγές προλίνης, όπως ασπράδια αυγών και φύτρο σιταριού.

Ανθοκυανιδίνες

Φρούτα πλούσια σε βιοφλαβονοειδείς ουσίες, τις ανθοκυανιδίνες φαίνεται ότι συνδέονται με τις ίνες κολλαγόνου και την υποστήριξη του συνδετικού ιστού. Οι ανθυκυανιδίνες βρίσκονται σε βαθυκόκκινες και μωβ τροφές, όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα και τα σμέουρα. Οι ανθοκυανιδίνες αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στα κύτταρα, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της καταστροφής του κολλαγόνου στο δέρμα και το συνδετικό ιστό.

Συστατικά ενισχυτικά του κολλαγόνου

Η βιταμίνη C και ο χαλκός έχουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή του κολλαγόνου και την επισκευή των ιστών. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, το πεπόνι και η πικραλίδα. Οσον αφορά τον χαλκό, οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε χαλκό μπορούν να ικανοποιηθούν απλά και μόνο από το πόσιμο νερό που έχει περάσει μέσα από σωληνώσεις χαλκού.
πηγή

Related posts

Πόσο αλάτι στη διατροφή κάνει τελικά καλό στην υγεία μας;

Χάσε κιλά με αυτή τη καθημερινή δίαιτα γραφείου.

vasilis.exnet

Τα κρεατικά που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο για άνοια – 25 γραμμάρια είναι αρκετά

alexandros

Τροφές – Σύμμαχοι της κυτταρίτιδας

victoria.exnet

Η κατανάλωση αλατιού σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί αυτά τα προβλήματα…

vasilis.exnet

Η μεσογειακή δίαιτα «όπλο» για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών